Conform ministrului economiei, antreprenoriatului și turismului, Stefan-Radu Oprea, tinta exporturilor romanesti, pe 2024, este de 100 de miliarde de euro.
Intr-o postare pe Facebook, ministrul a explicat ca in 2023, valoarea exporturilor romanesti a fost de 93 de miliarde de euro, industria auto fiind principalul exportator. “De aceea am susținut poziția ACAROM ( Asociația constructorilor de automobile din România) la Budapesta la reuniunea miniștrilor economiei din UE. De regula, mă întâlnesc cu reprezentanții industriei înainte de reuniunile interministeriale pentru a defini poziția de țară, dar și după aceea pentru a-i informa despre discuțiile avute și poziționarea celorlalte state membre” – afirma Stefan-Radu Oprea. Ministrul economiei il lauda pe colegul sau de la Agricultura, Florin Barbu, alaturi de care, anul acesta, a deschis piete noi pentru carnea de pasare sau cerealele din Romania, de la țări din zona Golfului până în Vietnam.
Sunt antreprenori care au debutat prin Start Up Nation și care exportă prin intermediul platformelor digitale. E-comerțul este o soluție foarte comodă pentru IMM-urile românești și poate fi o platformă de export a produselor „Fabricate în România”.
De asemenea, ministrul anunta o discuție cu reprezentanții marilor rețele de magazine pentru ca guvernul isi doreste sa incurajeze exportul de produse românești prin intermediul acestor rețele. Ministrul Economiei a postat si mai multe fotografii cu pepeni si a explicat ca acestia sunt cultivati la Însurăței – Brăila si sunt exportați în Polonia.
M.Vasiliu
Faptul că România a atins pragul de 93 de miliarde de euro în exporturi în 2023 și își propune să crească la 100 de miliarde în 2024 arată o ambiție admirabilă și o direcție clară de dezvoltare economică. Implicarea activă a oficialilor în deschiderea de noi piețe și susținerea antreprenorilor locali reprezintă pași relevanți într-o economie globalizată. Totuși, cheia succesului pe termen lung va fi diversificarea surselor de export și nu doar dependența de industrie specifică, precum auto, asigurând astfel reziliența economică în fața provocărilor viitoare. Înțelegând aceste mecanisme, indivizii și afacerile pot învăța să nu se bazeze pe o singură sursă de venit, ci să-și diversifice eforturile și resursele pentru a naviga mai eficient prin incertitudinile economice.