14 tari, intre care si Romania, cer Bancii Europene de Investitii sa dea mai multi bani pentru armament

Paisprezece state membre ale Uniunii Europene, printre care figureaza si Romania, au trimis o scrisoare comuna Bancii Europene de Investitii (BEI) in care ii cer sa faca mai mult pentru a finanta industria europeana de aparare.

Invazia Rusiei in Ucraina, la 24 februarie 2022, „a declansat o nevoie sporita de investitii in sectorul securitatii si al apararii”, afirma cele 14 tari in scrisoarea lor adresata BEI. Cele 14 state semnatare sunt Germania, Franta, Italia, Finlanda, Bulgaria, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Suedia si Olanda.

Recent, Comisia Europeana a propus consolidarea drastica a industriei de aparare a UE in fata amenintarii rusesti. Executivul european doreste ca „50 la suta din echipamentele militare” comandate de statele membre sa fie furnizate de industria europeana pana in 2030, a declarat vicepresedintele Comisiei, Margrethe Vestager. In prezent, 68 la suta din achizitiile de armament ale UE pentru Ucraina sunt de fabricatie americana. De la infiintarea sa in 1958, banca Uniunii Europene a investit peste 1.000 de miliarde de euro, dar foarte putin in sectorul apararii, dand prioritate actiunilor climatice sau inovarii. Comisia Europeana a alocat suma de 500 milioane euro prevazuta in Actul privind sprijinirea productiei de munitii (ASAP). Acest lucru va permite industriei europene de aparare sa isi sporeasca capacitatea de productie de munitii la 2 milioane de proiectile pe an pana la sfarsitul anului 2025.

Vezi si:  Viktor Orban : sanctiunile impotriva Rusiei fac rau Ungariei

De asemenea, Comisia a lansat programul de lucru pentru instrumentul de consolidare a industriei europene de aparare prin achizitii publice in comun (EDIRPA) si al patrulea program anual de lucru al Fondului european de aparare (FEA).

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *