4 miliarde de euro, sprijin pentru Romania

Comisia Europeana propune acordarea de sprijin financiar in valoare de 4 miliarde de euro,  pentru protejarea cetatenilor si atenuarea consecintelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus.

Banii sunt alocati prin Instrumentul SURE, pentru 15 state membre valoarea totala fiind e 81,4 miliarde euro. Iata cati bani au primit cele 15 tari membre: Romania – 4 miliarde euro, Bulgaria – 511 milioane euro, Cehia 2 miliarde euro, Grecia – 2,7 miliarde euro, Spania – 21,3 miliarde euro, Croatia – 1 miliard euro, Italia – 27,4 miliarde euro, Cipru – 479 milioane euro, Letonia – 192 milioane euro, Lituania -602 milioane euro, Malta – 244 de milioane euro, Polonia – 11,2 miliarde euro, Belgia – 7,8 miliarde euro, Slovacia – 631 de milioane euro, Slovenia -1,1 miliarde euro.

Instrumentului SURE  este una dintre cele trei plase de siguranta convenite de Consiliul European pentru a proteja lucratorii, intreprinderile si tarile. Sprijinul financiar va fi furnizat sub forma de imprumuturi acordate in condiții avantajoase de UE statelor membre. Aceste imprumuturi vor ajuta statele membre sa faca fata cresterilor bruste ale cheltuielilor publice pentru mentinerea locurilor de muncă. “Mai exact, imprumuturile respective vor ajuta statele membre sa acopere costurile legate direct de finantarea sistemelor nationale de somaj tehnic si a altor masuri similare puse in aplicare ca raspuns la pandemia de coronavirus, in special pentru lucratorii independenti” – precizeaza, intr-un comunicat,

Imprumuturile acordate statelor membre din cadrul Instrumentului SURE vor fi sustinute de un sistem de garantii voluntare din partea statelor membre. Se spera ca procesul de finalizare a acordurilor de garantare incheiate de statele membre cu Comisia sa se incheie in scurt timp.

Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie în serviciul cetatenilor, a declarat ca „Lucratorii se confrunta cu un nivel extrem de ridicat de insecuritate si trebuie sa ii sprijinim in vederea depasirii crizei si a relansarii economiilor noastre”.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *