40 de miliarde de euro, suma decisa de Comisia Europeana pentru a a compensa facturile la energie

Banii vor fi folositi pentru a ajuta gospodariile si companiile care sufera de pe urma facturilor energetice ridicate si provin din fonduri neutilizate, destinate dezvoltarii regionale.

Propunerea a fost prezentata de Comisia Europeana, dar are nevoie de aprobarea tarilor membre UE. De asemenea, in pachetul de masuri de urgenta pentru a estompa efectele crizei gazului, la iarna, Comisia Europeana vrea achizitii colective de gaze naturale si mecanisme de plafonare a preturilor.

“Stiu ca europenii sunt ingrijorati de inflatie, facturi la energie si venirea iernii. Cel mai bun raspuns la santajul lui Putin in privinta gazelor este unitatea si solidaritatea Uniunii Europene. Prin urmare, propunem masuri de urgenta pentru aceasta criza a energiei, astfel incat sa asiguram livrarile necesare in iarna ce vine. Aceste masuri includ achizitii colective de gaz, mecanisme de plafonare a preturilor si solidaritate intre tarile UE, in caz de penurie” – a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, in fata europarlamentarilor.

Ideea achizitiilor comune de gaz a fost vehiculata inca de acum cateva luni, dar nu s-au facut progrese. De-acum, teoretic, achizitiile comune devin operationale. Von der Leyen afirma ca statele membre si companiile energetice trebuie sa-si sporeasca forta prin achizitii comune. Ramane de vazut insa, noteaza analistii, cat de bine va functiona acest mecanism. Achizitiile colective ar putea ajuta statele membre sa obtina preturi mai bune la gazele naturale.

Vezi si:  Guvernul majorează cu 2,5 miliarde de lei bugetul Programului IMM PLUS

“Punem la dispozitie instrumente legale pentru cumpararea colectiva a gazului, asigurarea solidaritatii si negocierea cu furnizorii de gaze, astfel incat sa obtinem preturi convenabile” – afirma Ursula von der Leyen.

Neintelegeri privind plafonarea pretului gazului

Propunerile Comisiei sunt insa vagi in privinta plafonarii pretului la gaze si o decizie clara in acest sens inca nu a fost luata. Plafonarea pretului e prezentata ca o ultima optiune, insa Comisia nu precizeaza de la ce pret in sus ar putea fi decisa plafonarea.

Mai multe state membre – Italia, Polonia, Grecia si Belgia – solicită de multa vreme  plafonarea pretului gazului. Dar alte state UE, precum Germania si Tarile de Jos, nu agreeaza ideea si au exprimat temeri privind securitatea livrarilor.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *