400 de milioane de dolari pentru salvarea EL AL

Guvernul israelian a aprobat un imprumut de 400 de milioane de dolari pentru compania aeriana El Al, confruntata cu dificultati financiare majore din cauza crizei COVID-19.

Banii insa vin cu conditii dure. Ministerul israelian de finante vrea ca El Al sa puna la punct un plan de relansare si sa se reorganizeze, inclusiv printr-o injectie masiva de capital din fondurile private ale actionarilor.

Guvernul va garanta 80 la suta din imprumut. Daca El Al refuza, e posibil ca, foarte curand, cunoscuta companie aeriana israeliana sa intre in faliment.

Sindicatul El Al va trebui sa-si dea  si el acordul, astfel incat sa se evite eventuale tulburari sindicale. Planul de reorganizare ar urma sa cuprinda concedieri majore. Vor fi probabil disponibilizati cam 33 la suta dintre angajati, ceea ce inseamna o economie de 50 de milioane de dolari. O alta conditie pusa de guvern este anularea bonusurilor pentru angajati, sub forma calatoriilor gratuite, in urmatorii 5 ani. De asemenea, este prevazuta reducerea veniturilor conducerii companiei aeriene, iar actionarii nu vor mai primi dividende. Din cauza pandemiei, El Al a suspendat zborurile pana la sfarsitul acestei luni. Niciun strain nu este primit in Israel, iar cetatenii israelieni, la venirea din strainatate, trebuie sa intre in carantina. Cei aproximativ 6000 de angajati El Al sunt in concediu fara plata pana pe 30 iunie.

Vezi si:  Rusia naționalizează firmele care pleacă din țară

Au circulat zvonuri ca guvernul israelian ar dori dizolvarea companiei, tinand cont de problemele financiare grave pe care le are. Informatia a fost insa dezmintita in repetate randuri. Situatia grava in care se afla El Al e dinaintea pandemiei COVID 19. Transportatorul israelian are prea multi angajati, salariile sunt exagerat de mari, iar veniturile sunt modeste.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *