Preţul reglementat al gazelor ar putea creşte cu circa 9-10% de la 1 aprilie 2020, dacă va intra în vigoare calendarul de liberalizare pe care îl pregătesc autorităţile române, potrivit unor surse din sectorul energetic.
Noul calendar de liberalizare agreat de autorităţile române şi Comisia Europeană prevede că piaţa de gaze va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, însă, între 1 aprilie 2020 şi 31 martie 2021, va exista o perioadă de tranziţie.
În acest interval tranzitoriu, 50% din necesarul consumatorilor casnici şi al termocentralelor va fi asigurat în regim reglementat, la preţul plafonat de 68 de lei pe MWh, iar 50% din gaze vor fi achiziţionate de pe piaţa liberă.
„Dacă se va aplica a
cest ‘gas release’, de la 1 aprilie 2020 va fi o scumpire de 9-10%, la preţurile care sunt acum pe bursă”, spun surse din sectorul energetic.
România are termen 26 decembrie pentru a prelua în legislaţie noul calendar de liberalizare a pieţei gazelor. Aceasta după ce, în cadrul unei proceduri de infringement, ca urmare a OUG 114/2018, ţara noastră a primit de la Bruxelles o amânare de trei luni pentru a nu fi trimisă în faţa Curţii Europene de Justiţie.
Piaţa de gaze naturale va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021, iar cea de energie electrică la 1 iulie 2021, inclusiv la consumatorii casnici, spunea Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, în urmă cu două săptămâni.
ANRE va continua să avizeze doar tarifele de furnizare în regim de ultimă instanţă, pentru o perioadă limitată, în caz de urgenţe, precum falimentul sau incapacitatea furnizorului de a livra energie sau gaze.
Responsabilii din energie merg pe două planuri pentru a fi siguri că acest lucru se va îndeplini: acest calendar va fi legiferat fie prin Lege, în Parlament, fie prin Ordonanţă de Urgenţă, în cazul în care lucrurile sunt blocate în forul legislativ.
În contextul majorării prețului gazelor și liberalizării pieței, am observat o schimbare palpabilă în modul în care gospodăriile și companiile își planifică bugetele și consumul de energie. Procesul de tranziție, cu toate provocările sale, a oferit o oportunitate neprevăzută pentru inovare și eficiență energetică. Tot mai mulți consumatori au început să adopte soluții sustenabile și să fie mai conștienți de impactul consumului asupra finanțelor lor personale. Această adaptare nu doar că atenuează efectul costurilor mai mari, dar și stimulează dezvoltarea unui comportament responsabil și conștient, care, pe termen lung, poate duce la economii semnificative și la o mai bună gestionare a resurselor.