Creste pretul locuintelor in UE. Nu si in Romania

In majoritatea statelor Uniunii Europene, pretul locuintelor a crescut in al treilea trimestru al anului trecut, comarativ cu aceeasi perioada din 2019. Cresterea a fost intre 4,9 la suta si 5,2. Exceptie fac cateva tari, intre care si Romania, unde pretul locuintelor a scazut.

Potrivit Eurostat, pretul caselor a crescut cu 4,9 la suta in zona Euro (19 tari membre) si cu 5,2 procente la nivelul intregii Uniuni Europene. In patru state, preturile locuintelor au scazut, cele mai semnificative sunt Cipru (o scadere de 4,8 la suta) si Romania ( o scadere de 2,6 la suta).

Statistica Eurostat ia in calcul modificarile de pret ale proprietatilor rezidentiale cumparate : apartamente, case, case cu gradina, atat nou-construite, cat si deja existente.

Ţarile membre cu cele mai mari cresteri anuale ale pretului locuintelor au fost Luxemburg – 13,6%, Polonia – 10,9%, Austria – 8,9 %.

In primele sase luni ale anului trecut, piata imobiliara a fost inghetata din cauza pandemiei, atat la nivelul locuintelor, cat si la nivelul spatiilor pentru birouri.

Vezi si:  Opteaza pentru montarea tablei faltuite pe acoperisul casei tale

Specialistii cred ca, dupa turbulentul an 2020, 2021 a venit cu o unda de optimism si ca piata europeana a imobiliarelor va incepe sa-si revina. Dar, cel mai probabil, in primele sase luni ale anului va fi acalmie, iar primele semne de relansare ar urma sa apara in a doua jumatate a anului, iar in primul trimestru din 2022 sa asistam la confirmarea relansarii acestui sector.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *