Putin vrea ruble pentru gazul vandut Occidentului si ameninta sa opreasca livrarile

Presedintele Rusiei a semnat un decret prin care de la 1 aprilie toate platile pentru gazul vandut anumitor tari vor fi facute in ruble. Cursul rublei va fi stabilit de Banca Centrala a Rusiei.

Sunt vizate tarile de pe lista de asa-numite tari “neprietene” Rusiei. E vorba de statele care s-au ralitat sanctiunilor internationale, instituite dupa agresiunea din Ucraina. E si Romania printre acestea, tinand cont ca pe “lista tarilor neprietene” Uniunea Europeana figureaza in mod colectiv, deci toate tarile membre sunt considerate neprietene.

Autoritatile romane incearca sa minimalizeze noua lege privind plata gazului rusesc, spunand ca Romania importa o cantitate destul de mica. Insa ramane de vazut daca au dreptate, intrucat totul este interconectat si interdependent si orice soc intr-o tara a Uniunii Europene nu poate ramane fara urmari in restul statelor membre.

Potrivit decretului semnat de Vladimir Putin, firmele care au de facut plati pentru gazele naturale sau alte materii prime pentru sectorul energetic trebuie sa-si deschida cont in ruble, la o banca ruseasca si sa faca platile la cursul de schimb al rublei stabilit de Banca Centrala a Rusiei. Este o modalitate prin care Kremlinul incearca sa sustina rubla, grav afectata in urma instituirii sanctiunilor financiare internationale. Daca platile nu vor fi in ruble, printr-un cont deschis la o banca ruseasca, se va considera ca livrarea nu a fost achitata, iar rusii vor inchide robinetul de gaz.

Vezi si:  Muncitorii din strainatate trimit tot mai putini bani acasa

O serie de necunoscute

Mare parte din bancile majore din Rusia sunt supuse sanctiunilor internationale si chiar eliminate din Sistemul Mondial de Plati – SWIFT. Asadar, e neclar cum s-ar putea face platile, chiar si in ruble, tinand cont ca firmele occidentale nu au voie, in urma sanctiunilor, sa colaboreze cu banci rusesti. Mai multe companii din Europa, care aduc gaze naturale din Rusia, au refuzat sa dea detalii privind modul in care vor actiona. Mai ales ca unele au contracte de import incheiate pe multi ani de acum inainte. La nivel politic insa, liderii marilor cancelarii vorbesc despre un santaj la care recurge Putin.

Mai multi lideri politici de marca afirma ca, odata ce contractele mentioneaza plati in euro sau in dolari, conditiile contractuale nu se pot schimba pe parcurs. “In privinta acestei amenintari, cereri sau idei – ca  nu mai stim cum sa o mai numim – aceea de a face plata in ruble, pentru noi e crucial ca toate prevederile contractuale sa fie respectate,” – a declarat ministrul german al economiei, Robert Habeck.

Vezi si:  Sectorul constructiilor a crescut in martie cu 23,4%

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *