Acord privind tranzitul cerealelor ucrainene

Comisia Europeana si 5 tari membre, intre care si Romania, au ajuns la un acord pentru garantarea tranzitului cerealelor din Ucraina spre restul Europei.

Fermierii din cele 5 tari au protestasera vehement fata de intrarea necontrolata a graului ucrainean pe teritoriul tarilor lor. Desi trebuia doar sa tranziteze, graul ucrainean – mai ieftin si tratat cu pesticide interzise in UE – a ramas in silozurile din Romania, Polonia, Ungaria, Cehia si Bulgaria, iar agricultorii locali s-au trezit ca nu-si mai pot vinde marfa. Pentru a-si proteja agricultura, cateva tari, nu si Romania, au interzis importul de produse agro-alimentare ucrainene, gest criticat dur de Comisia Europeana, care aminteste tarilor membre ca sectorul comercial e de competentele Uniunii, si nu de competenta autoritatilor nationale. Pe acest fond, Comisia Europeana, desi a ignorat luni de zile aceasta problema, a decis sa incerce o cale de rezolvare.

Principalele puncte ale acordului

Acordul prevede incetarea masurilor de interdictie unilaterale luate de aceste tari, in schimbul unor masuri exceptionale de salvgardare privind patru produse din Ucraina, considerate cele mai sensibile: grau, porumb, rapiţă, seminte de floarea soarelui. Se va analiza si soarta altor produse din Ucraina, cum ar fi soia sau uleiul de masline.

Vezi si:  Spre un salariu minim la nivel UE ? Avans important in negocieri

Acordul garanteaza posibilitatea tranzitului cerealelor si produsele agricole ucrainene prin cele cinci state cu destinatia tari terţe. Polonia a anuntat deja ca transporturile de cereale si alte produse din Ucraina vor fi sigilate si urmarite prin GPS pana la iesirea din tara, pentru a se asigura ca marfa nu ramane pe teritoriul polonez.

Cerealele din Ucraina, tratate cu pesticide interzise in UE

Partidele reprezentate in Parlamentul European cer Comisiei Europene sa introducă certificate fitosanitare ca parte a certificatelor de transport, care să confirme ca cerealele ucrainene indeplinesc standardele UE si in acest mod sa se previna comercializarea unor cereale ucrainene cu o calitatea necorespunzătoare.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *