Aderarea la euro : Numele Ursulei von der Leyen apare intr-un scandal in Bulgaria

O inregistrare clandestina facuta de fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov compromite formarea guvernului si o implica pe Ursula von der Leyen intr-un scandal.

Inca un scandal in Bulgaria ! E tot ce-i lipsea presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.  Numele ei apare intr-o inregistrare audio facuta in secret in timpul unei reuniuni a partidului Continuăm schimbarea, care urma sa valideze acordul guvernamental incheiat cu partidul rival Gerb al fostului premier Boiko Borisov. Inregistrarea de patru ore si jumătate e o adevarata bomba ! Difuzarea sa are drept scop darea peste cap a negocierilor dintre Continuam Schimbarea si Gerb.

In aceasta inregistrare apare fostul prim-ministru Kiril Petkov. Fara sa stie ca este inregistrat, acesta a dezvaluit continutul unei conversatii telefonice cu presedinta Comisiei Europene. La 21 mai, Petkov si von der Leyen au avut o conversatie telefonica despre posibila aderare a Bulgariei la zona euro si la spatiul Schengen. Comisia sprijina Bulgaria in aceste doua demersuri.

Spectrul unei inselatorii pe model Grecia

Vezi si:  Germania se pregătește de recesiune

“Am intrebat-o care sunt sansele noastre de a fi acceptati”, spune Petkov. Ea mi-a raspuns: „Pentru Schengen, aveti o sansa mare. Pentru zona euro, trebuie sa gasiti o modalitate de a ocoli regulile, ca sa „intrati in cadru”. Am întrebat, spune mai departe Petkov : „Putem avea inflatie ? Iar ea a spus: „Nu ma citati, vom incerca sa va ajutam”.

Aeastă inregistrare aminteste de intrarea Greciei in zona euro. Atena, cu ajutorul Goldman Sachs, a furnizat date false pentru a eluda criteriile de aderare la zona euro. Adevarul a iesit la iveala in timpul crizei din zona euro, cand au fost publicate reale. Un episod sinistru care si-a lasat amprenta asupra opiniei publice europene. Bulgaria, care este deja foarte fragila, nu trebuie sa recurga la acelasi subterfugiu, scrie publicatia Le Point.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *