Agentia de rating Fitch reconfirma ratingul suveran al Romaniei si perspectiva stabila

Agentia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta, precum si perspectiva stabila.

Decizia reconfirmarii ratingului suveran si a mentinerii perspectivei stabile este sustinuta, in opinia agentiei, de statutul de membru al Uniunii Europene si de fluxurile de capital de la Uniunea Europeana care sprijina investitiile si stabilitatea macroeconomica a tarii, precum si de evolutia pozitiva a PIB-ului pe cap de locuitor si a indicatorilor de guvernanta si dezvoltare umana, care se situeaza la niveluri superioare tarilor din aceeasi grupa de rating (BBB).

„Anuntul Fitch reprezinta o recunoastere a eforturilor noastre continue pentru a controla deficitul bugetar, pentru a sprijini mediul de afaceri si pentru a promova o crestere economica sustenabila. Increderea agentiilor de rating ne ofera un cadru solid pentru a continua sa dezvoltam si sa implementam politici fiscale responsabile si proiecte de infrastructura care sa sprijine cresterea pe termen lung. Prioritatile Ministerului Finantelor raman implementarea masurilor care asigura consolidarea fiscal-bugetara si a celor necesare asigurarii unei cresteri economice sustenabile a Romaniei. Suntem hotarati sa ne mentinem pe calea reformelor si sa continuam sa ne imbunatatim ratingul si perspectiva economica in viitor”, a declarat ministrul Marcel Bolos, ministrul de Finante.

Vezi si:  Se scumpește și apa îmbuteliată

In evaluarea realizata, Fitch mentioneaza atat rezilienta economica de care a dat dovada Romania in perioada recenta (2022 si prima jumatate a anului 2023), cat si stabilitatea politica de care s-a bucurat tara noastra incepand cu finalul anului 2021. Totodata, agentia evidentiaza si datoria publica stabila a Romaniei, precum si trendul descendent al inflatiei din tara noastra.

In opinia agentiei, economia Romaniei va inregistra o crestere de 2,9% in anul 2023, respectiv de 3,2% in anul 2024, in conditiile in care tara noastra va beneficia de fonduri europene importante atat din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cat si din Mecanismul de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la imbunatatirea ratingului de tara sau a perspectivei sunt continuarea reducerii deficitului bugetar care ar sustine si o scadere ferma a datoriei publice exprimata ca procent din produsul intern brut pe termen mediu, precum si imbunatatirea structurala a pozitiei contului curent prin reducerea indatorarii externe si a riscurilor privind finantarea externa.

Vezi si:  Romania, declin economic de 6 la suta din cauza pandemiei

Pe de alta parte, persistenta unor deficite bugetare mari care ar conduce la o traiectorie ascendenta a ponderii datoriei publice in PIB pe termen mediu, cat si deteriorarea semnificativa a rezervelor de lichiditate externa, urmare a mentinerii unor deficite de cont curent mari si a reducerii intrarilor de capital extern, sunt citati ca factori care ar putea conduce la inrautatirea ratingului de tara.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *