Fitch Ratings a decis schimbarea perspectivei Romaniei de la “stabila” la “negativa”, mentinand totusi ratingul BBB.
Potrivit Fitch Ratings au fost luate in considerare urmatoarele elemente:
Incertitudinea politica e la un nivel ridicat – agentia Fitch considera ca aceasta afecteaza perspetivele fiscale si va avea un efect negativ asupra consolidarii fiscale.
Un parlament mai fragmentat – in opinia Fitch, partidele “de extrema dreapta si anti UE” au obtinut locuri mai multe, fapt care ilustreaza polarizarea societatii romanesti. Urmeaza sa fie formata o coalitie guvernamentala, pana la sfarsitul anului. “Totusi, e incert cat va dura aceasta coalitie, iar pana la noile alegeri prezidentiale – probabil in martie, 2025 – se va mentine incertitudinea politica si nu vor fi luate masurile necesare de consolidare fiscala” – apreciaza Fitch Ratings.
Deficit bugetar mare – Fitch estimeaza ca deficitul general va creste la 8,2 la suta din PIB, in 2024, depasind estimarea initiala de 7,2 la suta. Acesta deteriorare fiscala reflecta cresterea rapida a cheltuielilor, inclusiv in privinta salariilor din sectorul public.
Crestere economica slaba – economia a incetinit in 2024, iar in al treilea trimestru al acestui an, cresterea a fost negativa minus 0,3 la suta. Exporturile au fost slabe in 2024, iar consumul gospodaresc a crescut.
O noua retrogradare a Romaniei este posibila, dupa ce Fitch Ratings a confirmat la BBB minus ratingul României pe termen lung în valută si a înrăutăţit perspectiva de la stabilă la negativă.
M.Vasiliu