Airbus, tinta unor atacuri cibernetice, lansate probabil din China

O serie de atacuri cibernetice a caror tinta a fost sistemul informatic al Airbus ar avea originea in China; este concluzia expertilor francezi care se ocupa de acest caz.

Recent, consortiul Airbus, al doilea mare grup aerospatial din lume, a anuntat ca hackerii au penetrat sistemul sau informatic prin intermediul retelelor VPN de la unii furnizori si contractori, intre care Expleo, firma de consultanta tehnologica, Rolls Royce, fabricantul de motoare si doi subcontractori Airbus, al caror nume nu a fost dezvaluit.  Prin aceste retele, hackeri din China, se pare, ar fi reusit sa patrunda in baza de date Airbus. Au avut loc nu mai putin de 4 atacuri cibernetice.

Ce ii intereseaza pe hackeri

Potrivit expertilor francezi, hackerii se pare ca doreau sa obtina informatii despre motoarele pentru avionul militar A400M si pentru aeronava A350. Ei nu precizeaza insa daca atacul piratilor cibernetici a dus la un furt semnificativ de secrete comerciale sau daca a avut efect asupra operatiunilor Airbus. Nu este stabilita cu certitudine responsabilitatea atacurilor, dar operatiunile ar purta amprenta gruparilor avand legaturi cu serviciile secrete chineze.

Vezi si:  Când să apelezi la echipe specializate pentru remedierea problemelor laptopului?

SUA a atras atentia inca de anul trecut

Procuratura americana a avertizat inca de anul trecut ca agenti secreti chinezi si hackeri au furat informatii privind un motor de avion, pus la punct de companii care vand si pentru Airbus si pentru rivalul sau de peste Ocean, Boeing.

China neaga orice amestec

Ca la fiecare scandal de spionaj industrial si cibernetic, China dezminte categoric orice implicare in asemenea operatiuni. China incearca sa puna la punct primul sau avion mediu-curier, C919, dar compania care se ocupa intampina diverse probleme. Potrivit specialistilor occidentali, chinezii sunt slabi pe partea de motoare si de avionica.

Madalina Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *