Comisia Europeană a publicat luni tabloul de bord din 2022 privind ajutoarele de stat, care se referă la cheltuielile aferente ajutoarelor de stat în 2021, document care arată contribuţia importantă a politicii privind ajutoarele de stat, care le-a permis statelor membre să sprijine în continuare întreprinderile în contextul economic dificil generat de pandemia de COVID-19, menţinând, în acelaşi timp, condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică.
Potrivit Executivului comunitar, în 2021, statele membre au cheltuit aproximativ 335 de miliarde de euro în cadrul măsurilor de ajutor de stat pentru toate obiectivele, cu excepţia celor pentru căile ferate şi serviciile de interes economic general. Rezultatele arată că aproximativ 57% din acest sprijin (aproximativ 191 de miliarde euro) a ajutat întreprinderile grav afectate de pandemia de COVID-19 să rămână viabile.
„Tabloul de bord privind ajutoarele de stat publicat astăzi arată că, şi în 2021, statele membre au continuat să mobilizeze un volum masiv de sprijin pentru a menţine pe linia de plutire întreprinderile puternic afectate de criza provocată de pandemie. Din aceste date reiese că măsurile temporare adoptate au fost proporţionale şi necesare, în concordanţă cu prejudiciul economic suferit în timpul crizei”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Raportul Executivului comunitar arată că statele membre au alocat 334,54 miliarde euro, aproximativ 2,3% din PIB-ul lor combinat pe 2021, către ajutoare de stat pentru toate obiectivele, cu excepţia ajutoarelor pentru căile ferate şi serviciile de interes economic general. Cheltuielile totale pentru măsurile legate de efectele economice ale pandemiei de COVID-19 au ajuns la 190,65 miliarde euro (aproximativ 57% din totalul cheltuielilor destinate ajutoarelor de stat), în timp ce sprijinul public pentru alte măsuri nelegate de pandemia de COVID-19 a fost de 143,89 miliarde euro (aproximativ 43% din totalul cheltuielilor).
În comparaţie cu 2020, în 2021 cheltuielile statelor membre în materie de ajutoare de stat au scăzut cu 1,9% după ajustarea efectuată pentru a ţine cont de inflaţie (6,17 miliarde euro). Mai precis, cheltuielile legate de criza provocată de pandemia de COVID-19 au crescut cu 4,7% în preţuri constante (8,6 miliarde euro), iar sprijinul pentru alte măsuri a scăzut cu 1,7% (2,43 miliarde euro).
Observând cheltuielile masive de 335 de miliarde de euro alocate de statele membre ale UE pentru ajutoare de stat în 2021, este clar că această intervenție a fost crucială pentru stabilitatea economică pe termen scurt. Faptul că 57% din aceste fonduri au fost direcționate către întreprinderi afectate sever de pandemia de COVID-19 subliniază rolul vital al ajutoarelor de stat în menținerea vieții economice pe linia de plutire. Cu toate acestea, o astfel de abordare ridică întrebări privind sustenabilitatea pe termen lung și implicațiile asupra pieței unice, căci dependența de ajutoare ar putea împiedica reformele indispensabile și inovația. Din experiență, gestionarea echilibrată între oferirea de suport imediat și stimularea unui mediu competitiv și auto-suficient este cheia prosperității economice pe termen lung.