Ajutor de la stat pentru sectorul auto din Spania

Guvernul de la Madrid a dezvăluit luni un program de stimulente în valoare de 3,75 miliarde euro pentru industria auto spaniolă, a doua cea mai mare din Europa.
Aproape 70% din suma totală va fi investită în „lanţul de valoare” al sectorului auto, iar restul va fi folosit pentru reînnoirea flotelor actuale de automobile şi electrificarea transportului public, a precizat premierul Pedro Sanchez. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru înlocuirea automobilelor mai vechi de 10 ani cu modele de mai noi şi mai eficiente din punct de vedere energetic.
Premierul spaniol a precizat că prima tranşă din programul de stimulente, în valoare de 1,535 miliarde de euro, va fi eliberată în acest an.
Industria auto este responsabilă pentru aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al Spaniei, iar producţia de automobile generează o cincime din exporturile ţării şi asigură 600.000 de locuri de muncă directe. La fel ca şi turismul, industria auto a fost afectată de pandemia de coronavirus, care a obligat Guvernul de la Madrid să introducă unele din cele mai stricte măsuri de carantină din întreaga lume. Potrivit scenariului pesimist elaborat de Banca centrală a Spaniei, economia ar putea să se contracte cu până la 15% în 2020.
Deşi Spania nu mai are constructori auto spanioli, o serie de mari jucători internaţionali, precum Volkswagen AG, PSA Group, Renault SA şi Ford Motor Co., au fiecare uzine în Spania. De asemenea, firmele CIE Automotive SA şi Gestamp Automocion SA, ambele listate la bursa de la Madrid, se numără printre cei mai mari producători spanioli de componente pentru industria auto.
Spania este al doilea mare constructor de automobile din Europa, după Germania. Însă, în prezent, industria auto spaniolă trece printr-o perioadă dificilă după ce constructorul nipon Nissan Motor Co. a anunţat că intenţionează să-şi închidă o uzină din apropiere de Barcelona, în cadrul unui plan mai amplu de restructurare a operaţiunilor din Europa.

Vezi si:  Dacia a prezentat noul SUV Bigster

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *