Ajutorul pentru Blue Air a fost aprobat de Comisia Europeana

Romania a notificat Bruxellesul ca are de gand sa acorde companiei aeriene Blue Air ajutor de stat, potrivit normelor privind salvarea si restructurarea,  in valoare de 62 de milioane de euro.

Masura consta intr-o garantie publica avand o valoare maxima de aproximativ 62 de milioane de euro –  aproximativ 301 milioane RON  – asociata unui imprumut acordat companiei aeriene. Blue Air a suferit pierderi cauzate direct de pandemia de COVID-19 si are nevoie de resurse pentru  a-si acoperi nevoile urgente si imediate de lichiditati pana in ianuarie 2021.

Blue Air este o companie aeriana româneasca privată low cost, cu sedii in Romania, Italia si Cipru. Cu o flota de 18 avioane, Blue Air a deservit 92 de rute si 15 tari, transportand anul trecut peste 4 milioane de pasageri.

Blue Air avea probleme financiare si inainte de pandemie, dupa investitiile masive facute in ultimii ani. Incepuse sa se redreseze oarecum, dar restrictiile de calatorie si paralizarea traficului aerian, din motive de COVID, au reprezentat lovitura finala.

Vezi si:  De ce joburile la stat sunt atât de prețioase. Salariile pentru ele au crescut chiar și pe timp de pandemie!

România s-a angajat sa se asigure ca, dupa sase luni, garantia publica va inceta sau Blue Air fie va prezenta un plan de lichidare, fie va efectua o restructurare cuprinzatoare pentru a deveni viabila pe termen lung. O astfel de restructurare ar face obiectul evaluarii si aprobarii de catre Comisie.

O firma de audit extern independenta va verifica faptul ca ajutorul nu depaseste valoarea daunelor suferite in perioada 16 martie – 30 iunie 2020. In urma auditului, va trebui ca orice sprijin public primit de Blue Air peste nivelul daunelor suferite efectiv sa fie returnat Romaniei.

M.Vasiliu

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *