Alianta medicamentelor: Franta solicita relocarea in tarile UE

La Bruxelles a fost lansata asa-numita Alianta pentru medicamente esentiale.

Ambitia acestui proiect este ca Uniunea Europeana sa-si reduca dependenta fata de Asia in ceea ce priveste materia prima pentru medicamente.

Opt state membre si-au manifestat deja sprijinul: Tarile de Jos, Grecia, Italia, Ungaria, Malta, Slovacia, Cipru si Romania. Este o adevarata cursa cu obstacole. La patru ani de la pandemia Covid-19, este inca foarte dificil sa gasesti anumite medicamente in farmacii: antibiotice (Augmentin, Clamoxyl), tratamente pentru diabet (Trulicity, Ozempic, Victoza), picaturi pentru ochi (Cosidime, Vitabact, Tobrex, Tobrabac), corticoizi (Cortisone, Solupred) si antifungice pentru copii (Mycostatin, Fungizone).

Sunt lipsuri in toata Europa, dar si in Statele Unite si Canada. Desi acest fenomen nu este nou (se manifesta de aproximativ zece ani), criza din domeniul sanatatii si apoi razboiul din Ucraina si consecintele lor asupra lanturilor de aprovizionare din industria farmaceutica au agravat situatia. Motivul este ca ingredientele active din medicamente – in proportie de 60-80 la suta – provin din Asia, in principal din China si India. „Criza din domeniul sanatatii ne-a facut sa constientizam in mod colectiv dependenta noastra si necesitatea de a pune in aplicare o politica hotarata de reindustrializare in sectorul sanatatii”, rezuma comunicatul de presa al guvernului francez care anunta prezentarea unui plan de investitii pentru promovarea relocalizarii.

Vezi si:  40 de milioane de euro pentru sprijinirea presei din Romania

Factorul pret

Concret, alianta va permite imbunatatirea schimbului de informatii intre statele membre, pentru a anticipa tensiunile si a reactiona mai rapid la acestea. In al doilea rand, aceasta vizeaza modificarea normelor care reglementeaza achizitiile publice. Multe medicamente sunt achizitionate de autoritatile publice. Daca schimbam regulile privind achizitiile publice, putem cumpara mai multe medicamente franceze si europene, ceea ce va avea un impact real asupra penuriei.

Acest lucru ridica problema pretului medicamentelor produse in Europa, care vor fi cu siguranta mai scumpe decat cele fabricate in tari cu costuri reduse, precum China si India. Exista o diferenta de pret de 40 la suta, din care jumatate provine din costuri legate de protectia mediului.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *