Alianță pentru hidrogen între Canada și Germania

Canada şi Germania au anunţat marţi crearea unei „alianţe pentru hidrogen” care deschide calea unui „lanţ de aprovizionare transatlantic” în contextul în care Europa încearcă să îşi reducă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia, transmite AFP.

„Este un vot de încredere pentru Canada ca lider al energiei curate”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau în timpul unei conferinţe de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz.

„Lumea nu poate conta în continuare pe ţări autoritare care, precum Rusia, instrumentalizează politica energetică”, a declarat premierul Trudeau referitor la şantajul energetic de care Europa acuză Rusia.

„Trebuie să vorbim despre constrângeri pe termen scurt şi despre gaze naturale lichefiate (GNL), dar pe termen lung potenţialul real constă în hidrogenul verde care provine din provinciile atlantice”, a spus Olaf Scholz.

Prin acest parteneriat, Ottawa îşi propune să devină „un exportator major de hidrogen şi tehnologii curate asociate” ce prezintă un interes deosebit pentru Berlin, care urmăreşte „să importe cantităţi semnificative de hidrogen regenerabil pentru a-şi decarboniza industria”, dar şi pentru a scăpa de dependenţa de importurile energetice din Rusia.

Vezi si:  Australia: LVMH si Hermes cumpara ferme de crocodili

Primele livrări de hidrogen sunt programate pentru 2025, potrivit unei declaraţii comune de intenţie semnate la Stephenville de Justin Trudeau şi Olaf Scholz, aflat într-o vizită de trei zile în Canada.

În Stephenville, oraş de pe coasta atlantică canadiană, compania americană World Energy GH2 Inc încearcă să construiască o instalaţie de producere a hidrogenului alimentată de un parc eolian cu 164 de turbine de un gigawatt.

Hidrogenul verde sau regenerabil este produs prin electroliză, adică separarea oxigenului şi a hidrogenului din apă prin utilizarea unui curent electric obţinut cu ajutorul folosirii energiilor regenerabile.

În cadrul acestei alianţe, Ottawa doreşte să dezvolte producţia şi exportul de hidrogen verde în Canada pentru „utilizare domestică, pentru export în Germania, pe piaţa europeană în general şi în Asia” prin consolidarea cooperării cu provinciile şi teritoriile, potrivit documentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *