ANAF incepe controale la firmele care au platit impozite prea mici

Presedintele ANAF, Lucian Heiuş, anunta ca vor fi verificate sectoare ale economiei care anul trecut au avut o crestere importanta, dar au platit impozite care nu reflecta aceasta crestere.

La prezentarea raportului de performanta pe 2022, Heius a precizat ca, in 2023, inspectiile fiscale generale se vor concentra foarte mult pe evaziunea cu TVA, acolo unde sunt elemente in care TVA este evazionat, tinand cont ca este un impozit mare, reprezentand 19 la suta.

„Anul acesta, daca discutăm despre inspectiile fiscale generale, incercam sa ne directionam foarte mult spre evaziunea cu TVA, pentru verificarea sectoarelor economiei care anul trecut au avut o crestere si o dezvoltare importanta, dar impozitele care am constatat ca sunt platite de acele sectoare industriale nu s-au ridicat la nivelul la care a fost cresterea economica”– a precizat presedintele ANAF. Inspectorii ANAF vor verifica si tranzactiile cu firmele afiliate.

Verificari la codul unic de transport

De la 1 ianuarie, RO e-Transportul a devenit functional; ANAF a dat agentilor economici un ragaz sa se obisnuiasca, insa de la jumatatea lui martie va incepe verificarile privind modul in care se obtine acest cod unic de transport pe anumite domenii de risc. „Scopul este de a creste conformarea voluntara” – a mai spus seful ANAF.

Vor fi atent verificate livrarile de balastiere, de produse de nisip si pietris, unde exista un risc de evaziune fiscala foarte ridicat. De asemenea, inspectorii ANAF vor face controale si in domeniul achiziţiilor intracomunitare de fructe si legume. Si importurile din China de diverse produse sunt in vizorul ANAF in perioada urmatoare.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *