Aproape o treime din comertul UE este realizat cu SUA si China

In 2018, SUA si China au continuat sa fie principalii parteneri comerciali ai UE, inaintea Rusiei, Elvetiei, Japoniei si Turciei. Cel putin asta arata datele publicate miercuri de catre Oficiul European de Statistica Eurostat.

Dupa o scadere semnificativa si continua totodata, de la 25% in anul 2000 la 14% in anul 2011, ponderea marfurilor ce provin din SUA in comertul total cu bunuri al Uniunii Europene a inceput sa creasca usor, a ajuns la 17% in anul 2018. Ponderea produselor de pe piata chinezeasca s-a triplat din 2000 incoace, a urcat de la un procent de 5% la peste 15% in 2018. In ceea ce priveste ponderea marfurilor din Rusia, aceasta a scazut de la aproape 10% in 2012 la aproximativ 7% in 2018.

In ceea ce priveste exporturile, un alt stat membru al UE a reprezentat principalul partener comercial pentru bunuri, in toate tarile membre UE, cu exceptia Lituaniei si Olanda. Per ansamblu, Germania a reprezentat principala sursa de bunuri importate pentru numai putin de 17 state membre UE.

Vezi si:  Problemele cu marfurile din Ucraina continua

In ceea ce priveste tara noastra, majoritatea din exporturile de bunuri din 2018 au mers spre tari precum Germania, Franta sau Italia.

In 2018, cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au exportat in total bunuri in valoare de 5.474 miliarde de euro, din care numai putin de 3.518 miliarde de euro (sau 64%) erau destinate altei tari membre a blocului comunitar.
Cel mai ridicat procent de bunuri exportate spre un alt stat membru UE a fost in Slovacia (86%), Cehia si Luxemburg (ambele cu 84%), Ungaria (82%), Polonia (80%), Romania (77%) . La polul opus se situeaza tari precum Cipru si Marea Britanie, care au exportat mai multe bunuri catre tarile din afara UE decat in interiorul blocului comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *