Strategiile de management al energiei urmăresc o serie de obiective care, în primul rând, trebuie să fie măsurabile și coerente. Astfel, obiectivele pot fi aplicabile echipamentelor sau instalațiilor, de exemplu unei anumite linii de producție, cu scopul de a eficientiza consumul de energie și de a reduce costurile generate de acesta.
O cale eficientă pentru a determina aceste obiective este auditul energetic industrial. Conform Legii 121/2014, toate companiile din România înregistrate ca operatori economici, cu excepția IMM-urilor, sunt obligate să efectueze un audit energetic o dată la 4 ani.
Ce este un audit energetic?
Auditul energetic începe prin colectarea de informații și date privind consumul de energie într-o companie sau organizație.
Inventarul energetic și măsurarea cheltuielilor generate în clădirea analizată îi permit auditorului energetic să efectueze o evaluare a stării instalațiilor (cât, unde și cum este consumată energia).
Odată ce modelele de consum au fost evaluate în detaliu, auditorul va pregăti un raport final cu recomandări de îmbunătățire, care include calculul investițiilor, beneficiilor și perioadelor de rentabilitate, asociate cu implementarea celor mai potrivite măsuri de economisire a energiei și eficiență pentru clădirea vizată.
Avantajele unui audit energetic
Trecând peste faptul că este o obligație legală, auditul energetic aduce numeroase avantaje pentru companii. Iată câteva dintre ele:
- cunoașterea deplină a tiparelor de consum de energie ale companiei;
- adoptarea recomandărilor tehnice care permit companiei să fie mai eficientă din punct de vedere energetic;
- cheltuieli mai mici pentru factura de energie;
- obținerea unei eficiențe energetice pe termen lung;
- creșterea competitivității și durabilitate.
De regulă, auditurile energetice respectă următoarele direcții:
- urmăresc o examinare detaliată a profilului de consum de energieal clădirilor analizate;
- se bazează pe criterii de rentabilitate în analiza costurilor ciclului de viață, mai degrabă decât pe perioade simple de amortizare, pentru a lua în considerare economiile pe termen lung.
- generează, în final, o imagine fiabilă a performanței energetice globale a companiei și prezintă cele mai semnificative oportunități de îmbunătățire a consumului de energie pentru aceasta.
Cine se ocupă de realizarea auditurilor energetice în România?
Elsaco Esco este un auditor energetic autorizat ANRE, deținând autorizațiile și pregătirea necesară pentru realizarea de audituri energetice și analiza consumurilor de energie. Serviciile Elsaco ESCo se adresează companiilor care sunt înregistrate ca operatori economici în România și care, legal, trebuie să facă un audit pentru eficiența energetică a clădirilor, o dată la 4 ani.
În cadrul acestui demers, după stabilirea unui profil de consum de energie, specialiștii Elsaco vor identifica potențialele modalități de reducere a consumului și vor concluziona întreg procesul prin cele mai eficiente soluții destinate economiei energetice din clădirea companiei tale!