Aurul a ajuns la un preț record

Uncia de aur a urcat la 2.233 de dolari, in ultima saptamana. Argintul, in schimb, a ramas in urma, la 24,97 uncia.

Cresterea pretului aurului e declansata de mai multi factori, nu in ultimul rand de slabirea dolarului american in raport cu alte valute, ceea ce a dus la cresterea apetitului investitorilor pentru metalul galben. Contextul geopolitic e si el un factor determinant, in conditiile razboaielor din Ucraina si din Gaza. In plus, bancile centrale din mai multe tari au cumparat activ aur, valoarea de refugiu in vremuri tulburi. In conditiile in care pietele economico-financiare sunt dominate de incertitudine, interesul pentru aur e tot mai mare. Bancile centrale evita dolarul american si prefera aurul, o valoare solida, care nu e amenintata de decizia politica sau de alte conditii ale pietei.

In era moderan, aurul continua sa joace un rol major in sistemul financiar mondial, fiind un scut de protectie impotriva inflatiei, o investitie sigura si o rezerva stabila, a carei valoare creste, spre deosebire de rezervele in dolari americani, care se pot devaloriza.

Vezi si:  Românii au planuri de călătorii în 2023

“Aurul saracilor”, cum mai este denumit argintul, a avut perioada de glorie maxima in martie 2011, cand uncia ajunsese la 47,91 dolari. In prezent, e departe de acea valoare. Uncia nu depaseste 24,97 dolari. In timp ce aurul si-a sporit valoarea cu aproape 2,4 procente, in doar cateva zile, cresterea argintului a fost modesta, de doar 1,23 la suta. Aurul este preferat de bancile centrale, nu si argintul – este una dintre explicatii.Totusi, expertii spun ca acum e doar o fotografie de moment si ca argintul isi va reveni, iar valoarea sa va creste.

M.Vasiliu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *