Austria taxează profiturile extraordinare ale companiilor energetice

Guvernul austriac şi-a anunţat vineri intenţia de a introduce o taxă pe profiturile extraordinare ale companiilor din energie, care în cazul firmelor de petrol şi gaze (cum este OMV) ar putea fi de 40%, transmite Reuters.

Măsura are drept scop redistribuirea unei părţi din veniturile suplimentare generate de companiile din energie după explozia preţurilor, în principal ca urmare a invaziei ruseşti din Ucraina.

„Este practic un dividend de război”, a spus vicecancelarul austriac Werner Kogler, la o conferinţă de presă unde au fost prezentate planurile fiscale. „Ceea ce este important este că facem un pas spre o mai mare corectitudine”, a subliniat Kogler, menţionând faptul că preţurile plătite de consumatori au explodat.

În cazul companiilor de petrol şi gaze, taxa va fi una de până la 40% şi se va aplica acelor profituri care sunt cu 20% peste media din ultimii patru ani. Însă, companiile pot să coboare nivelul taxei la 33% dacă investesc în regenerabile, a precizat Ministerul de Finanţe din Austria. Taxa se va aplica retroactiv de la 1 iulie 2022 şi până la finele anului următor.

Vezi si:  Falimentul RADET este iminent

O taxă separată se va aplica producătorilor de electricitate, ale căror venituri sunt plafonate la 140 de euro pentru un Megawatt oră. Pragul poate fi majorat până la 180 de euro pentru un Megawatt oră dacă aceste companii investesc în regenerabile. Această taxă se va aplica începând de la 1 decembrie şi până la finele lui 2023.

Toate aceste taxe ar urma să aducă la buget între două şi patru miliarde de euro, a precizat ministrul austriac al Finanţelor, Magnus Brunner.

Acesta a adăugat că dividendele speciale, precum cele anunţate de grupul petrolier OMV şi compania de utilităţi Verbund, nu vor putea fi utilizate pentru a reduce fondurile datorate statului.

Introducerea taxei pe profiturile extraordinare ale companiilor energetice în Austria mi se pare un pas pragmatic și necesar pentru a aduce un echilibru într-un context economic marcat de volatilitate, dar și o măsură de justiție economică. Prin redistribuirea profiturilor excesive, guvernul austriac nu doar că atenuează povara financiară a cetățenilor, dar și încurajează investițiile în surse regenerabile, ceea ce are beneficii pe termen lung pentru mediu. Experiența acestui demers fiscal în Austria a arătat că este posibil să se obțină o mai mare echitate și sustenabilitate, fiind un exemplu de urmat și pentru alte state. De unde se vede că, uneori, politicile curajoase și bine gândite pot aduce nu doar cifre mai bune în bugetul de stat, ci și un sentiment de solidaritate socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *