Banca Central Europeana a majorat, din nou, dobanda de referinta

BCE a decis sa majoreze, din nou, dobanda de referinta cu 0,75 puncte de baza, in contextul inflatiei explozive din zona euro.

Decizia BCE era previzibila si asteptata de piete. Consiliul guvernatorilor a decis sa majoreze cu 75 puncte de baza cele trei rate ale dobanzilor reprezentative. Este cea de a treia majorare consecutiva substantiala a ratelor dobanzilor.

Ca urmare a acestei deciii, rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit vor creste la 2,00 la suta, 2,25 la suta şi, respectiv, 1,50 procente, incepând cu data de 2 noiembrie 2022.

Potrivit BCE, inflatia se mentine la niveluri mult prea ridicate si va ramâne superioara tintei o perioada mai indelungată. In luna septembrie, inflatia in zona euro a ajuns la 9,9 procente, aproape de cinci ori mai mare decat inflatia tinta. In ultimele luni, saltul tarifelor la energie si al pretului alimentelor, blocajele la nivelul ofertei si redresarea postpandemica a cererii au condus la generalizarea presiunilor asupra preturilor si la cresterea inflaţiei.

Vezi si:  2 mii de miliarde de dolari murdari au trecut prin cele mai mari banci ale lumii

Vor urma si alte majorari ale dobanzilor, precizeaza conducerea BCE.

“Posibilitatea recesiunii se contureaza tot mai mult la orizont, iar inflatia nu pare sa fi ajuns la punctul maxim. Evident, ne preocupa in special problemele celor cu venituri mici” – a declarat Christine Lagarde, presedinta BCE.

BCE spera ca prin majorarea ratei dobanzii sa se restabileasca stabilitatea preturilor, care are o importanta vitala pentru relansarea economiei. Lagarde atrage atentia guvernelor din zona euro sa nu faca datorii suplimentare prin ajutoare acordate populatiei. “Acestea trebuie sa fie bine tintite catre categoriile cele mai vulnerabile” – a declarat presedinta BCE.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *