BCE a lasat ratele dobanzilor neschimbate, optand pentru prudență in fața inflației si nu a dat niciun indiciu cu privire la o noua relaxare a politicii sale monetare.
Pentru a treia oara consecutiv, dupa luna octombrie, institutia cu sediul la Frankfurt si-a mentinut ratele la un nivel record, rata la depozite, referinta pentru creditare in zona euro, ramanând la un nivel maxim istoric de 4,00 la suta.
Când vor scădea din nou ratele?
Momentul primei reduceri a ratelor de catre gardienii monedei euro este subiectul multor speculatii, deoarece ritmul de incetinire a inflatiei este dinamic: inflația in zona euro a fost de 2,9 la suta in decembrie, departe de varful de 10,6 procente din octombrie 2022. Dar incă nu vorbim despre tinta BCE de 2 la suta. Potrivit președintei BCE, Christine Lagarde, nu s-a discutat deloc despre reduceri de dobânda la reuniunea din decembrie, dar oare acest tabu a fost desfiintat la prima reuniune a anului?
Anul trecut, BCE a majorat dobanzile la un nivel record, dar datele privind inflatia exclud posibilitatea unei noi inaspriri a politicii monetare, mutand dezbaterea spre momentul la care va incepe reducerea dobanzilor. BCE a majorat ratele dobanzilor de zece ori de la jumatatea anului 2022, fiind pentru prima data in istoria sa cand a facut acest lucru in incercarea de a limita inflatia excesiv de ridicata. Christine Lagarde a recunoscut recent că o primă reducere a ratei dobânzii în vară este „probabilă”, dar a adoptat un limbaj foarte prudent pentru a tempera speranțele piețelor, care pariază pe o relaxare încă din aprilie. Ea a avertizat deja că inflația va scădea mai lent în 2024 din cauza încetării subvențiilor publice pentru energie. BCE estimează că inflația va fi în medie de 2,7% în acest an și de 2,1% în 2025.
M.Vasiliu