Banca Nationala a Cehiei recomanda amanarea trecerii la moneda euro

Ministerul de Finante si Banca Nationala a Cehiei recomanda guvernului sa nu stabileasca o data pentru adoptarea monedei unice, euro.

Cele doua institutii au luat aceasta decizie dupa analizarea gradului in care Republica Ceha indeplineste criteriile de convergenta si aliniere economica la zona euro.

De altfel, guvernul condus de premierul Andrej Babis a anuntat deja ca nu are de gand sa duca Cehia in zona euro in timpul mandatului sau. Potrivit raportului privind convergenta, in acest an, Cehia va indeplini probabil doar unul dintre criteriile de la Maastricht privind convergenta, si anume cel legat de rata dobanzii pe termen lung, asta din cauza conditiilor fara precedent cauzate de pandemia COVID 19 si de recesiunea economica globala.

Cehia nu va indeplini criteriul de sustenabilitate a finantelor publice din cauza deficitului public, arata raportul. Se estimeaza ca deficitul va depasi 6 procente din PIB (limita impusa de Uniunea Europeana e de 3 la suta), din cauza pandemiei si a cresterii deficitului bugetar din acest an.

Vezi si:  Ministerul Economiei intentioneaza sa renunte la administrarea speciala in cazul societatilor care se afla in perioada privatizarii

In plus, Cehia inregistreaza una dintre cele mai mari inflatii din Uniunea Europeana. Tinand cont de toti acesti factori, guvernul cehiei a ajuns la concluzia ca nu va stabili o data pentru intrarea tarii in zona euro.

M.Vasiliu

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *