Banca Spania prevede un declin al economiei de 12,4% in 2020

Economia spaniola, care este extrem de dependenta de turism, ar putea avea parte de un declin cu pana la 12,4% in cazul in care masurile de izolare, menite sa opreasca raspandirea pandemiei cu coronavirus, dureaza 12 saptamani. Acestea sunt cel putin previziunile Bancii Centrale care, pentru anul viitor se asteapta la o crestere a PIB-ului de cel putin 5,5%.

Perturbarile suferite de economie pe fondul pandemiei cu coronavirus au fost, la fel ca si in alte tari, extrem de severe, chiar daca inca exista un grad ridicat de incertitudine, in functie de diferitele scenarii legate de durata restrictiilor conform Banca Spaniei. In cel mai optimist scenariu cu putinta, in care masurile de izolare care au fost adoptate la mijlocul lunii martie cu scopul de a se evita propagarea coronavirusului, dureaza opt saptamani si declinul economiei va fi de cel putin 6,8%.

Spania este a doua cea mai vizitata tara din lume, dupa Franta, turismul fiind crucial pentru aceasta, pentru economie, contribuind cu aproximativ 12% la PIB si fiind responsabil pentru 13,5% din locurile de munca.

Vezi si:  Profitul pe care il face BNR provine din administrarea rezervei valutare

Banca Centrala da avertizari ca sectorul turismului va fi cel mai afectat de pandemia cu coronavirus. Acest sector sufera in mod disproportionat de pe urma consecintelor pandemiei si nu face decat sa contribuie la inasprirea perspectivelor economiei spaniole. Daca problemele companiilor cu lichiditatile vor duce la falimente in timpul acestei perioade de restrictii care ar dura numai putin de 8 saptamani, cea mai probabila evolutie, conform Bancii Spaniei, economia s-ar putea contracta cu 9,5% anul acesta sau cu 12,4% in cazul in care masurile de izolare vor dura mai milt de 12 saptamani. In cel mai pesimist scenariu, rata somajului va aiunge la 21,7% in anul 2020, urmand o atenuare la 19,9% in 2021.

Reflectând la predicțiile Bancii Spaniei, este clar că economia spaniolă a fost lovită cu putere de pandemia de coronavirus, dar a reușit să se redreseze într-un mod impresionant. Deși estimările inițiale prevedeau un declin sever, am văzut cum inovarea și adaptabilitatea au jucat un rol crucial în relansarea turismului și în sprijinirea întregului ecosistem economic. Munca în echipă și solidaritatea dintre sectoare au evidențiat importanța planificării strategice și a investițiilor în digitalizare, transformând provocările într-o oportunitate de a construi un viitor economic mai robust și mai sustenabil. Aceasta ne învață că, indiferent de greutățile întâmpinate, capacitatea de a ne adapta și de a privi în perspectivă este cheia succesului pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *