Bancile europene vulnerabile in caz de tranzitie energetica rapida, conform ONG-urilor

Intr-un raport publicat joi, Prietenii Pamantului, Reclaim Finance si Institutul Rousseau estimeaza ca 11 din cele mai mari banci europene au acumulat 532 de miliarde de euro din active provenite din combustibile fosile, adica numai putin de 95% din fondurile proprii destinate sa serveasca drept protectie in cazulul unor turbulente.

Astfel, aceste institutii s-ar afla in mare dificultate in cazul unei caderi rapide a valorii acestor active ceea ce, conform autorilor acestui raport ar putea sosi oricand deoarece” sfarsitul dependentei noastre de combustibile fosile va semnifica mai devreme sau mai tarziu ca activele financiare aflate in stransa legatura cu fosilele isi vor pierde oirce valoare pe piata”.

In eventualitatea in care activele legate de energiile fosile isi vor pierde 80% din valoare, in cazul unei tranzitii verzi accelerate, Credit Agricole si Société Générale nu ar dispune de fonduri proprii suficiente pentru a-si acoperi pierderile si fondurile proprii ale bancilor germane precum Deutsche Bank si Commerzbank ar fi aproape epuizate conform ONG.

Vezi si:  Euro a ajuns la o cotă istorică față de leu

Pentru a gestiona cat mai bine aceste stocuri de active fosile, raportul preconizeaza in special creaera unei banci de fosile europene care s-ar putea ocupa de aceste fosile si finantarea ar urma sa fie asigurata de catre Banca Centrala Europeana.

Ca de obicei, acest raport a scos la iveala si numeroase insuficiente ale sistemului financiar in legatura cu climatul ceea ce a provocat numeroase critici din partea celor in cauza. Astfel, pentru Federatia bancara franceza (FBE), ipoteza unor probleme simultane in privinta tuturor acestor insitutii de energie este fantezista.

Denunta, de altfel, un raport “voluntar alarmist” care cuprinde cifre false si perimetri incorecti, pe langa numeroase amalgamuri intre crizele trecute si situatia actuala in privinta finantarii economiei de catre bancile franceze. Ramane de vazut ce se va intampla pe viitor in aceasta privinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *