Batalia dintre dolar si aur

Moneda americana si aurul sunt intr-o lupta pentru suprematie. Ambele isi disputa pozitia de refugiu favorit al investitorilor. In acest moment, balanta inclina in favoarea dolarului american.

“Dolarul american eclipseaza stralucirea aurului” – scrie presa financiara de peste Ocean. Pretul aurului se afla la cel mai scazut nivel din ultimele trei luni, in conditiile in care dolarul SUA e tot mai puternic si mai cerut de investitori, in detrimentul aurului.

Vanzarile de aur de tip spot  au scazut cu 1,4 la suta intr-o singura zi, la capatul a patru saptamani consecutive de declin continuu. Analistii estimeaza ca aurul, candva considerat cel mai sigur refugiu, pierde teren. Ingrijorarile privind efectele razboiului din Ucraina au dus aurul la un nivel aproape istoric, in luna martie. Dar toate castigurile de atunci au fost anulate de evolutia ulterioara a pretului. Dolarul american e in vecinatatea nivelului maxim din ultimii 20 de ani, mai ales ca problemele economice ale Chinei continua sa afecteze alte monede.

Vezi si:  Coronavirus: Banca Centrala Europeana isi intareste arsenalul monetar

Pentru ca dolarul e puternic, lingourile de aur, vandute in dolari, au devenit scumpe pentru investitorii din strainatate. Expertii sunt de parere ca, in acest moment, in SUA, pastrarea rezervelor in dolari ar putea fi o optiune mai buna decat aurul, care nu produce randament.

Critici fata de aceasta abordare

Exista insa si voci din lumea finantelor care nu sunt de acord cu aceasta abordare. Unii experti spun chiar ca, deoarece pretul a scazut, acum e momentul sa cumparam aur pentru ca, in ciuda unor fluctuatii de pret, de moment, aurul va ramane intotdeauna un refugiu sigur suta la suta in fata unei monede care poate oricand sa fie manipulata politic. Sau poate chiar deja este. Circula si o asemenea parere.

M.Vasiliu

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *