Bazuka financiara cu care Occidentul pedepseste Rusia: eliminarea din SWIFT

Decizia occidentului de a elimina anumite banci rusesti din sistemul international de plati – SWIFT – e o lovitura economica extrem de dura, dar va crea probleme inclusiv companiilor si bancilor occidentale. ​Excluderea din SWIFT face parte din pachetul de sanctiuni economico-financiare instituite Rusiei dupa invadarea Ucrainei.

Societatea de Telecomunicatii Financiare Interbancare – SWIFT – e un sistem securizat de mesagerie care asigura plati rapide internationale si care a devenit principalul mecanism de finantare in comertul international.

Bancile rusesti care nu mai au acces la SWIFT vor avea mari dificultati in comunicarea cu alte institutii financiare internationale, inclusiv din tari prietene, cum e China, si astfel comertul si tranzactiile vor fi mai costisitoare.

Dar aliatii, care au decis, de asemenea, sa blocheze tranzactiile externe ale bancii centrale a Rusiei.  Nu s-a anuntat care sunt bancile aflate in vizor. „Detaliile sunt esentiale” – a declarat Edward Fishman, expert pe sanctiuni economice la Centrul de Studii Eurasiatice. „Sa vedem ce banci vor alege”.

Daca lista include cele mai mari banci din Rusia, cum ar fi  Sberbank, VTB, and Gazprombank, va fi o lovitura naucitoare.  Sberbank si VTB au anuntat anterior ca sunt pregatite pentru orice scenariu.

Vezi si:  S-a inregistrat o evolutie pozitiva in sistemul de pensii private in prima jumatate a anului

Decizia de a exclude anumite banci, dar nu pe toate, ar incuraja entitatile  rusesti sa foloseasca banci nesanctionate si multinationale mari, pentru a avea acces la sistemul financiar global. Acest lucru va complica activitatea bancilor globale. Ele vor trebui sa se asigure ca tranzactiile care se realizeaza  prin ele nu incalca regimul sanctiunilor occidentale.

Impactul va fi devastator pentru economia si pentru pietele din Rusia. Sanctiunile vor  lovi rubla puternic. Este posibila disparitia multor importuri in Rusia. Unii analisti cred ca s-ar putea sa dispara jumatate din piata de produse de larg consum. Acestea vor disparea, pentru ca nu pot fi platite.

Ca alternativa la SWIFT, Rusia si a infiintat propria retea  – Sistemul de Transfer al Mesajelor Financiare – SPFS. Prin intermediul acesteia s au trimis 2 milioane de mesaje in 2020, deci o cincime din  traficul rus intern. In plus, SPFS limiteaza dimensiunea mesajelor si opereaza numai in zilele lucratoare.

M.Vasiliu

Vezi si:  Rinat Ahmetov vrea să dea Rusia în judecată

Ultimele stiri din acest domeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *