Beijingul apasă și mai mult cizma pe firmele de contabilitate

China a anunţat luni că va înăspri supervizarea firmelor de contabilitate în cadrul măsurilor de combatere a falsurilor, avertizând că va exista „toleranţă zero” faţă de fraude.

Reglementările, publicate de Consiliul de Stat de la Beijing, vin după ce autorităţile chineze au impus reglementări mai dure, inclusiv în sectorul internetului, tehnologiei şi meditaţiilor.

China va publica reglementări detaliate privind supervizarea firmelor de contabilitate, va spori frecvenţa controalelor şi inspecţiilor şi va majora pedepsele. De asemenea, autorităţile chineze de reglementare vor colabora în privinţa supervizării transfrontaliere şi a auditului. Reglementărilor vor ajuta la îmbunătăţirea influenţei şi a credibilităţii internaţionale a Chinei, a precizat Consiliul de Stat de la Beijing.

În timp ce îşi accelerează eforturile de deschidere a pieţei de acţiuni şi obligaţiuni investitorilor globali, Beijingul canalizează depozitele gospodăriilor spre pieţele de capital ale ţării, pentru a ajuta la finanţarea avansului economiei şi a inovaţiilor.

Scade încrederea investitorilor

Dar în ultimii ani încrederea investitorilor a fost afectată de o serie de scandaluri, inclusiv masiva frauda contabilă de la Kangde Xin Composite Material Group Co şi Kangmei Pharmaceutical.

Vezi si:  Uniunea Europeana aproba aderarea Croatiei la zona euro incepand cu 1 ianuarie 2023

Luni, Consiliul de Stat de la Beijing a avertizat că firmele de contabilitate nu şi-au îndeplinit integral rolul lor de „gardieni” ai pieţelor de capital.

Anunţul privind înăsprirea supervizării firmelor de contabilitate vine după ce vineri acţiunilor companiilor chineze din domeniul tehnologiei au înregistrat noi scăderi, iar indicele Bursei din Hong Kong a ajuns la cel mai redus nivel din ultimele aproape zece luni, în urma scăderii încrederea investitorilor.

Unele companii listate la Bursele din China şi Hong Kong au pierdut săptămâna trecută peste 650 miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, investitorii fiind îngrijoraţi că şi alte sectoare ar putea fi reglementate suplimentar.

„Nu este doar un motiv de îngrijorare, ci mai multe, iar investitorii îşi reduc expunerea la China. Aproape în fiecare zi vin ştiri negative de la Beijing, ceea ce dă impresia că nu se întrevede un sfârşit”, a apreciat Dave Wang, manager de portfoliu la Nuvest Capital în Singapore.

Autorităţile de reglementare din China au emis marţi un set masiv de reglementări pentru sectorul internetului, interzicând concurenţa neloială şi restricţionând folosirea datelor utilizatorilor, cea mai recentă măsură împotriva puternicelor companii chineze din domeniul tehnologiei.

Vezi si:  PE a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spalarii banilor

China şi-a intensificat controlul asupra platformelor de internet, susţinând că există riscul unor abuzuri din cauza poziţiei de pe piaţă, care ar putea afecta concurenţa, informarea consumatorilor şi încălcarea drepturilor acestora.

Observând cum Beijingul înăsprește supervizarea firmelor de contabilitate pentru a combate fraudele, devine evident că, deși aceste măsuri sunt concepute pentru a proteja integritatea piețelor de capital și a restabili încrederea investitorilor, ele au și consecințe colaterale. Experimentul de „toleranță zero” față de fraude va ajuta probabil la consolidarea credibilității internaționale a Chinei pe termen lung, dar efectele imediate, cum ar fi scăderea capitalizării bursiere și scăderea accentuată a încrederii investitorilor, nu pot fi neglijate. În fața unei astfel de volatilități, lecția pentru investitorii individuali și corporațiile multinaționale este clară: diversificarea și prudența sunt esențiale pentru a naviga într-un mediu financiar global dinamic și imprevizibil. Această atitudine de precauție nu doar că protejează investițiile, dar oferă și o mai mare stabilitate financiară în fața turbulențelor geo-economice internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *