Biden cere un raport privind riscurile si beneficiile criptomonedelor

Presedintele american a semnat un ordin executiv prin care cere administratiei sa prezinte un raport in detaliu privind riscurile si beneficiile cripto valutelor; Oficiul Rezervelor Federale ar urma sa vina cu un punct de vedere despre oportunitatea crearii propriei monede digitale.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat ca trebuie promovat un sistem financiar mai echitabil, mai incluziv si mai eficient, care sa contracareze finantele ilicite si sa previna riscurile la adresa stabilitatii financiare si securitatii nationale.

Este pentru prima data cand Casa Alba se ocupa in profunzime de chestiunea cripto monedelor si de potentialele riscuri si beneficii ce decurg din monedele digitale.

Potrivit ordinului semnat de presedintele Joe Biden, e nevoie de o analiza profunda a sistemului “financiar ilicit”, inclusiv a faptului ca in acest domeniu “nu exista protectie cibernetica adecvata si informatiile sensibile financiare sunt expuse riscurilor, astfel ca utilizatorii pot suferi pierderi de miliarde de dolari.”

Statele Unite trebuie sa se asigure ca exista masuri de protectie, astfel incat utilizatorii (investitorii si companiile) sa fie la adapost.

Vezi si:  Republica Moldova interzice minarea de criptomonede

Razboiul din Ucraina a accelerat masurile luate de SUA

Dupa impunerea sanctiunilor impotriva Rusiei, s-a constatat ca un mijloc prin care rusii pot ocoli restrictiile financiare severe e sistemul financiar al cripto monedelor. De altfel, in ultimele saptamani tranzactiile cripto s-au inmultit. In plus, atacurile cibernetice s-au intensificat dupa invazia rusa in Ucraina, iar hackerii cer sume in criptomonede.

Spre o versiune digitala a dolarului american

Administratia americana vrea sa exploreze posibilitatea ajungerii la o versiune digitala a dolarului. Presedintele Biden nu a afirmat ca SUA ar trebui sa-si lanseze propria moneda digitala, insa a cerut administratiei sa cerceteze in regim de urgenta aceasta posibilitate. Exista deja un raport al Oficiului Rezervelor Federale, cu argumente pro si contra, dar fara o recomandare explicita in favoarea sau impotriva dolarului digital.

M.Vasiliu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *