Bitcoin scade vertiginos, apare “crucea mortii”

Criptomoneda a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele doua saptamani: 31.333 dolari. Scaderea bitcoin a afectat si alte criptomonede, iar investitorii sunt din ce in ce mai circumspecti in privinta viitorului.

Bitcoin a intrat in crucea mortii: a pierdut, intr-o singura zi, 10,7 la suta din valoare, cea mai abrupta cadere in interval de 24 de ore, si a fost cotata la 31.333 dolari. Acest nivel inseamna jumatate din valoarea lui aprilie, cand bitcoin a atins un varf de 65.000 de dolari. Oricum, comparativ cu anul trecut, fix la aceasi data, valoarea bitcoin e cu 11 procente mai mare.

Unii investitori in bitcoin sunt ingriorati ca urmeaza si alte scaderi, din cauza asa numitului fenomen “crucea mortii” : media mobila de 50 de zile (pe termen scurt) trece sub media mobila de 200 de zile (pe termen lung). Potrivit celor mai pesimiste scenarii, bitcoin ar urma sa-si continue scaderea si va ajunge in jurul sumei de 18.000-20.000 de dolari. Alte estimari sunt ca bitcoin va fluctua pe la 25.000-27.000 de dolari, dupa care va urca din nou.

Vezi si:  Romanul complice intr-o schema piramidala cripto pledeaza vinovat

Parerile sunt impartite; unii experti in criptografie amintesc ca bitcoin a mai fost in crucea mortii, de circa 6 ori.  Iar ultima data, dupa crucea mortii, a urmat stagnare, iar apoi un trend sustinut de crestere. Este posibil ca bitcoin sa continue sa-si piarda din valoare pana pe 25 iunie, cand expira contractele futures, iar apoi sa inceapa din nou ascensiunea.

Perturbari din cauza Chinei

Actualele turbulente prin care trece bitcoin au fost provocate de decizia Chinei de a interzice minarea de criptomonede in provincia Sichuan. Anul trecut, China reprezenta aproximativ 65 la suta din productia globala, conform datelor Universitatii din Cambridge. Fermele bitcoin au fost interzise din cauza consumului urias de energie electrica. Fermele au fost inchise si in alte regiuni, insa decizia legata de Sichuan a provocat o unda de soc,tinand cont ca aceasta regiune e al doilea mare productor chinez de bitcoin.

Ce fac balenele

Balenele de pe piata criptomonedelor, bogatii, adica  cei care au minimum 1000 de bitcoin – sunt intr-o zona de acumulare, deci cumpara, desi valoarea bitcoin scade in fiecare saptamana. Asta pentru ca stiu ca urmeaza cresterea – mai accelerata sau mai lenta – a valorii bitcoin. Balenele au deja ordinele de cumparare plasate, prin bots, si in momentul in care bitcoin ajunge la 27.000-29.000 de dolari vor cumpara masiv.

Vezi si:  Misterul creatorului Bitcoin

Cei care vand acum sunt, de regula, cei care au putini bitcoin, poate nici macar unul, si care vor sa vanda la 30.000 de dolari, de teama devalorizarii spre 27.000 de mii de dolari.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *