BMW si Volkswagen risca amenzi de la Comisia Europeana

Dupa doi ani de ancheta, in care au avut loc inclusiv vizite inopinate la fabricile auto, Comisia Europeana a anuntat ca are suspiciuni ca BMW si Volkswagen s-ar fi inteles sa restrictioneze concurenta in domeniul tehnologiilor pentru reducerea emisiilor.

Bruxelles-ul i-a informat pe constructorii auto BMW, Damler si VW (Volkswagen, Audi, Porsche) ca a ajuns la concluzia preliminara ca ar fi incalcat regulile UE in materie de practici anticoncurentiale, intre 2006 si 2014. Gigantii auto s-ar fi inteles sa restranga concurenta in domeniul dezvoltarii tehnologiilor care permit reducerea emisiilor in cazul autovehiculelor pe benzina si diesel.

“Cercul celor 5”

In intervalul amintit au avut loc intalniri tehnice ale “cercului celor 5” – BMW, Daimler si grupurile Volkswagen, Audi and Porsche, la care au stabilit sa nu avanseze in dezvoltarea tehnologiilor novatoare, care reduc emisiile.

“Este posibil ca regulile concurentei sa fi fost incalcate si, prin urmare, consumatorii europeni sa fi fost privati de posibilitatea de a cumpara masini dotate cu cea mai buna tehnologie a momentului” – a precizat Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenta.

Vezi si:  Criză de combustibil pentru mașini, în Ungaria

Ancheta UE s-a concentrat pe sistemele catalitice de reducere selectiva, care micsoreaza cantitatea de oxizi de nitrogen la masinile diesel si pe filtrele pentru particule, care reduc emisiile la masinile pe benzina.

Semnalul de alarma a fost tras de cei de la Daimler, de aceea compania se asteapta sa scape de amenda. Ceilalti insa ar putea fi amendati cu 10 la suta din cifra de afaceri.

 

Madalina Vasiliu

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *