Dupa doi ani de ancheta, in care au avut loc inclusiv vizite inopinate la fabricile auto, Comisia Europeana a anuntat ca are suspiciuni ca BMW si Volkswagen s-ar fi inteles sa restrictioneze concurenta in domeniul tehnologiilor pentru reducerea emisiilor.
Bruxelles-ul i-a informat pe constructorii auto BMW, Damler si VW (Volkswagen, Audi, Porsche) ca a ajuns la concluzia preliminara ca ar fi incalcat regulile UE in materie de practici anticoncurentiale, intre 2006 si 2014. Gigantii auto s-ar fi inteles sa restranga concurenta in domeniul dezvoltarii tehnologiilor care permit reducerea emisiilor in cazul autovehiculelor pe benzina si diesel.
“Cercul celor 5”
In intervalul amintit au avut loc intalniri tehnice ale “cercului celor 5” – BMW, Daimler si grupurile Volkswagen, Audi and Porsche, la care au stabilit sa nu avanseze in dezvoltarea tehnologiilor novatoare, care reduc emisiile.
“Este posibil ca regulile concurentei sa fi fost incalcate si, prin urmare, consumatorii europeni sa fi fost privati de posibilitatea de a cumpara masini dotate cu cea mai buna tehnologie a momentului” – a precizat Margrethe Vestager, comisar european pentru concurenta.
Ancheta UE s-a concentrat pe sistemele catalitice de reducere selectiva, care micsoreaza cantitatea de oxizi de nitrogen la masinile diesel si pe filtrele pentru particule, care reduc emisiile la masinile pe benzina.
Semnalul de alarma a fost tras de cei de la Daimler, de aceea compania se asteapta sa scape de amenda. Ceilalti insa ar putea fi amendati cu 10 la suta din cifra de afaceri.
Madalina Vasiliu
După o anchetă îndelungată și minuțioasă a Comisiei Europene, sancționarea BMW și Volkswagen devine inevitabilă, marcând un punct de referință în lupta împotriva practicilor anticoncurențiale. Această situație ne reamintește cât de important este să promovăm inovația și concurența loială, fiindcă, în final, cei care suferă sunt consumatorii, care pierd șansa de a beneficia de tehnologii mai bune și mai ecologice. Este o lecție valoroasă pentru toți, nu doar în afaceri, dar și în viața noastră de zi cu zi: onestitatea și transparența ar trebui să fie întotdeauna elementele centrale ale oricărei interacțiuni, pentru a favoriza un progres real și durabil. Respectarea regulilor nu doar că ajută la evitarea sancțiunilor, dar este și calea sigură către dezvoltare și inovație.