Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei – BNR – a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetară de la 6,75 la suta la nivelul de 7 la suta pe an, incepand cu data de 11 ianuarie 2023.
De asemenea, BNR a decis majorarea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8 procente pe an, de la 7,75 la suta.
BNR precizeaza ca rata anuala a inflaţiei a ajuns in noiembrie 2022 la 16,76 la suta, peste nivelul prognozat, de la 15,32 al suta in octombrie. Cresterea a fost determinata mai cu seama de majorarea preturilor alimentelor, dar si de scumpirea mai pronuntata a marfurilor nealimentare si a serviciilor de piaţă. Impactul lor a fost contrabalansat consistent de scaderea dinamicii pretului la combustibili, pe fondul trendului descendent al cotatiei petrolului, precum si al plafonarii pretului lemnelor de foc.
Agentia Reuters comenteaza ca majorarea ratei dobanzii ar putea fi un semnal ca restrictiile monetare agresive aplicate timp de un an si jumatate in Europa Centrala, pentru a contracara inflatia, au ajuns la final. Totusi, pentru a reduce inflatia, mai sunt destule obstacole.
Din iunie 2021, Polonia si Cehia au majorat dobanzile cu aproape 700 puncte de baza – aminteste Reuters – in timp ce Ungaria a majorat dobanzile cu peste 1.200 puncte de baza, stabilind cel mai ridicat nivel al costurilor de imprumut din Uniunea Europeana.
Inflatia e inca prognozata sa creasca in primul trimestru din 2023 in unele tari din Europa Centrala, pe baza estimarilor bancilor centrale, inainte de a scadea sub 10 la suta pana la finalul anului.
M.Vasiliu
Observând decizia BNR de a majora rata dobânzii la 7%, este evident că ne aflăm într-o eră economică marcată de încercări persistente de a controla inflația galopantă. Din experiența acumulată, această măsură ar putea părea un rău necesar, menită să stabilizeze moneda și să readucă încrederea în economie. Totuși, trebuie să rămânem realiști și conștienți de echilibrul delicat dintre prevenirea unei supraîncălziri economice și susținerea consumului intern. Adaptabilitatea și planificarea financiară inteligentă devin, așadar, esențiale pentru toți cei care doresc să navigheze cu succes prin aceste ape tulburi, fie că sunt antreprenori, investitori sau cetățeni de rând.