Boeing: zero comenzi de avioane in ianuarie

Pentru prima data din 1962, grupul aeronautic american Boeing Co nu a inregistrat nicio comanda in luna ianuarie. Criza gigantului american a fost provocata de modelul 737 MAX.

Doua avioane de acest tip s-au prabusit, iar anchetele au scos la iveala probleme la sistemul de stabilizare in zbor – MCAS. Teoretic, acest sistem nu permite avionului sa intre in picaj.

De aproape un an (martie 2019)  avioanele Boeing 737 MAX au interdictie de zbor la nivel mondial din cauza celor doua catastrofe aeriene, care au avut loc in decurs de cinci luni si in care au murit, in total 346 de oameni.

Astfel, Boeing a fost obligat sa opreasca productia celui mai bine vandut avion al sau. In schimb, a livrat in ianuarie 13 avioane noi: 6 de tip 787 Dreamliner, doua tip 777, doua 767 si 3 aparate de zbor 737NG.

Costurile legate de interdictia de zbor impusa avioanelor Boeing 737 MAX vor depasi probabil 18 miliarde de dolari – estimeaza grupul aeronautic american.

Vezi si:  Ericsson plateste un miliard de dolari pentru a scapa de acuzatii de coruptie

Principalul competitor infloreste

Spre deosebire de Boeing, rivalul sau european, Airbus, a anuntat ca a primit in ianuarie 274 de comenzi si a livrat 31 de aparate de zbor. Consortiul, cu sediul la Paris, afirma ca a fost cea mai buna luna ianuarie din ultimii 15 ani.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *