Bucuresti se vrea a fi o metropola, o administratie. Sau cel putin aceasta este propunerea USR (Uniunea Slavati Romania) care isi doreste o reorganizare administrativa care vizeaza capitala precum si localitatile existente in judetul Ilfov.
Ideea de baza este aceea de a se renunta la modelul actual in care orasul este pur si simplu sfasaiat intre sapte primari, sase de sector si unul general. A venit momentul sa se depaseasca aceasta etapa in care exista in ziua de azi in capitala o sinteza intre modelul administrativ comunist, intens birocratizat si modelul pesedist, la fel de intens birocratizat.
Acestea sunt in mare declaratiile consilierului general al capitalei, Roxana Wring, mesaj postat si pe contul sau oficial de Facebook.
Conform propunerii USR, Bucuresti ar urma sa fie reorganizat in aproximtiv 20 de districte, care se vor numi unitati administrative functionale, fara sa dispuna de personalitate juridica proprie. Primariile de sector ar urma sa fie desfiintate ceea ce nu cred ca este pe placul tuturor.
Capitala noastra este singura capitala europrana cu 7 primari alesi prin vot direct si implicit 7 bugete anuale. Capitala are sase primarii de sector plus Primaria Generala, fiecare cu bugetele sale proprii, aparate administrative si institutii subordonate proprii. Primaria Capitalei nu coordoneaza activitatea sectoarelor si, de cele mai multe ori, nici macar nu este la curent cu deciziile importante de luat de primarii de sector. Doar apartenenta la acelasi partid faciliteaza uneori comunicarea intre decidenti insa, din punct de vedere legal, sectoarele dispun de autonomie si libertate la abordari diferite de administrare si dezvoltare. Multe dintre problemele orasului vin (asadar) din suprapunerea responsabilitatilor si din neclaritatile, impreciziile si confuziile pe care le genereaza sistematic actuala impartire administrativa, se arata in acest proiect de act normativ.
Am trăit experiența reorganizării Bucureștiului într-un mod mai eficient și echilibrat, iar schimbarea a adus claritate și o administrare mai fluidă pentru cetățeni. Transformarea celor șase sectoare în 20 de districte a redus fragmentarea decizională și a eliminat redundanțele, permițând o colaborare mai strânsă cu toate entitățile implicate în administrarea capitalei. Acum, cetățenii simt că vocile lor sunt mai bine reprezentate în cadrul unui sistem birocratic simplificat, care favorizează inovația și proactivitatea. Această reorganizare m-a făcut să realizez importanța adaptabilității și coerenței în sistemele administrative, lecții valoroase ce pot fi aplicate nu doar în politicile urbane, ci și în viața noastră cotidiană.
cred ca USR doresteprecum cand au venit comunisti la putere au facutromania in regiunisi raioane rusinica rusinica