Care este diferenta dintre o firma si un PFA?

SRL-sau-PFA

SRL-sau-PFAIn Romania modalitatile de realizare a veniturilor de catre persoanele fizice s-au diversificat ceea ce face greu de ales cea mai buna forma de realizare a acestora. De la inceput trebuie sa spunem ca excludem acea varianta atat de comuna de realizare a veniturilor lucrand ca salariat.

Care este cea mai buna modalitate de realizare a veniturilor ca SRL sau persoana fizica autorizata PFA?

Avand in vedere fiscalitatea formei de realizare a venitului care se aplica in fiecare caz, la PFA impozitul pe venit este de 16%, in cazul unui societati comerciale avem impozitul pe venit de 16% si impozitul pe dividente care este tot de 16%. Doar impozitul pe venit al microintreprinderilor este mai mic respectiv de 3%, insa nu trebuie uitat ca si in aceasta situatie impozitul pe dividente de 16% va ramane. In concluzie este mai bine de facut un PFA pentru ca impozitul pe venit este mai mic decat in cazul unei societati SRL.

Dupa cum spun cei care au deja un SRL sau un PFA, controalele sunt mai putine la un PFA fata de cele care se fac la o societate comerciala.

Vezi si:  Simți și tu atmosfera SEO Vibes? Cea mai importantă conferință de SEO din regiunea CEE! Ce poți învăța dacă participi la conferința SEO Vibes?

Daca vom lua in calcul care este riscul asumat putem spune ca la SRL riscul este limitat la nivelul capitalului social care a fost subscris, iar in cazul unui PFA este vorba de o raspundere patrimoniala nelimitata.

Foarte importanta este imaginea pe care fiecare dintre cele doua forme de organizare o are fata de parteneri. In acest caz cu siguranta societatea comerciala cu raspundere limitata este in avantaj pentru ca situatia sa financiara este publica ceea ce face ca viitorii parteneri de afaceri sau posibilii creditori sa aiba acces la informatii privind aceasta situatie financiara. Deci la un PFA este mai greu de obtinut un credit decat in cazul unui SRL. De regula partenerii privesc putin cu suspiciune un PFA, ei prefera un SRL.

Din punct de vedere al accesibilitatii sumelor realizate in urma desfasurarii activitatii se poate spune ca este mai avantajos de facut un PFA pentru ca poate utiliza imediat sumele pe care le-a realizat din diverse activitati desfasurate. La societatea SRL sumele realizate sunt utilizate ca dividente si in urmatorul an, aceluia in care au fost realizate respectivele venituri, deci cu alte cuvinte in anul urmator.

Vezi si:  Airbus il propune pe Rene Obermann drept viitor presedinte in 2020

Luam in calcul si costurile de administrare, persoana fizica autorizata se limiteaza la organizarea activitatii respective si va tine contabilitatea in partida simpla si nu este neaparat necesar sa aiba un contabil, in ceea ce priveste o societate cu raspundere limitata contabilitatea este extinsa si este nevoie neaparat de un contabil. Avantajul la un SRL este marea flexibilitate in privinta decontarii cheltuielilor si respectiv la inregistrarea veniturilor, ceea ce face sa treci peste faptul ca este mai dificil de tinut contabilitatea.

O persoana fizica autorizata va plati contributiile sociale daca nu este angajata in alt loc si nu are deja contract de munca.

Infiintarea unui PFA se face mult mai usor decat a unui SRL. De asemenea, la un PFA costurile de infiintare sunt mai mici, iar documentele necesare mai putine. Vezi articolul http://moneygeek.ro/acte-necesare-pentru-infiintare-pfa.

O firma are un numar mai mare de obiecte de activitate si deci se poate dezvolta mai usor in viitor. Firma este indicata persoanelor care pornesc pe cont propriu si vor sa se extinda in viitor. Daca activitatea este mica este bine sa se aleaga un PFA mai ales ca impozitul este doar de 16%. La firma apare impozitul pe dividente si necesitatea angajarii unui contabil. Cei care au deja un job pot opta pentru PFA.

Vezi si:  Peste 30.000 de noi angajați în acest an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *