Care este diferența dintre polistiren extrudat și polistiren expandat?

zhliyg5vupjky84

zhliyg5vupjky84Termoizolarea reprezintă un pas important în orice proces de construcție sau renovare. Printre cele mai populare variante utilizate se numără polistiren expandat și cel extrudat. De multe ori se creează chiar și o confuzie între cele două materiale. Astfel, să iei deciziile potrivite devine o adevărată bătaie de cap.

Înainte de a face orice achiziție, este important să ai o idee clară asupra nevoilor clădirii. Cea mai bună modalitate prin care te poți asigura că faci o alegere potrivită este o discuție cu echipa de muncitori aleasă. Astfel, în urma unei întâlniri cu profesioniști în domeniu vei ști exact ce trebuie să cauți.

Caracteristicile polistirenului extrudat

Pentru a nu mai exista confuzii între cele două variante, iată care sunt principalele caracteristici definitorii pentru polistiren extrudat (XPS):

  • Rezistența la umezeală – O astfel de alegere prezintă un grad crescut de rezistență la umezeală. Polistirenul poate fi expus în medii umede sau trece prin cicluri de îngheț și dezgheț. Singurul lucru cert este că nu va fi afectată deloc calitatea materialului. De aceea, este alegerea ideală pentru izolarea teraselor!
  • Duritatea și rezistența mecanică  – Pardoseala este zona cea mai expusă la uzură din locuință. Așadar, izolarea ei trebuie efectuată cu materiale rezistente, precum polistirenul extrudat. Mai mult decât atât, confortul termic este garantat de rezistența crescută a materialului la transfer termic. Astfel, temperaturile foarte joase nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare pentru tine.
  • Structură cu pori închiși – În cazul unei astfel de structuri trebuie să oferi o mare atenție montajului. Suprafața plăcilor este foarte netedă, așa că aderența adezivului este una foarte scăzută. Tocmai de aceea trebuie să optezi pentru un mijloc de lipire profesional!
Vezi si:  Sudul Litoralului, atractiv pentru investitori

Caracteristicile polistirenului expandat

5br0gvjkyms9fzc(1)

Există o multitudine de variante de polistiren expandat (EPS) pe piață. De aceea, pentru o persoană nouă în domeniu, alegerea unui material izolator potrivit reprezintă o reală provocare. Iată care sunt caracteristicile EPS și zonele în care îl poți utiliza:

  • Diversitate de opțiuni – Magazinele de bricolaj profesioniste pun la dispoziție plăci de polistiren cu grosimi de la 1 la 20 de centrimetri. De obicei, pentru izolarea fațadelor sunt utilizate plăci de 10 centimetri. Totuși, fiecare centimetru în plus contribuie la crearea unei rezistențe mai mari la temperaturile exterioare.
  • Rezistența la compresiune – Reprezintă un alt factor foarte important în momentul achiziției. În cazul izolării interioare, poți opta pentru EPS 50 sau 60. Totuși, în cazul acoperișurilor nu este recomandat să mergi cu o valoare mai mică decât EPS 100. Pentru fiecare lucrare există și o variantă potrivită. În magazinele specializate, personalul îți stă întotdeauna la dispoziție și îți oferă îndrumare în procesul de achiziționare.
  • Conductivitate termică mică – Este un material izolator calitativ, deoarece nu permite transferul temperaturii din interior către exterior și invers. Tocmai de aceea, în construcția sau renovarea locuinței multe persoane iau în considerare o astfel de variantă de polistiren.
Vezi si:  Ce glafuri sunt potrivite pentru exterior? 4 recomandări

Ce tip de polistiren să alegem în 2023?

Fiecare variantă de termoizolație are propriile sale caracteristici, de aceea o variantă potrivită este dictată de nevoile construcției. De asemenea, există o multitudine de modalități prin care îți poți izola casa împotriva temperaturilor externe. Confortul tău termic este determinat de modalitatea pentru care optezi. De aceea, orice alegere trebuie bine documentată și potrivită întocmai situației tale.

Specialiștii în domeniu din magazine, dar și echipa de muncitori sunt cele mai importante surse de sfaturi. Cu ajutorul lor poți identifica variantele ideale pentru proiectul tău și poți obține un rezultat calitativ. Când vine vorba de construcții, materialele selectate joacă un rol decisiv în determinarea confortului și calității construcției. De aceea, investițiile inițiale întotdeauna îți vor aduce beneficii pe termen lung.

Consultă-te cu experții și descoperă care este cea mai potrivită variantă pentru tine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *