Care este impactul Coronavirus asupra macroeconomiei?

Lumea a fost lovita in acest an, foarte tare de pandemia de Coronavirus. La nivel global, avem deja peste 35.000 de cazuri de infectie, din care peste 10.000 sunt decese. Dar ar fi bine sa citam si alte cifre de la alte crize anterioare. 32 de milioane de oameni au murit de Sida, dintre care 770.000 in anul 2018.

Gripa din anul 1968 a eliminat cu 15% populatia dn Hong Kong. Si peste un milion de persoane au murit la nivel global. Gripa din anii 1956-1958 a cauzat 2 milioane de decese, in timp ce gripa din 1918-1919, a facut intre 20 si 50 de milioane de morti. In zilele noastre, cu factorul timp inca necunoscut, nu stim cu cate cazuri vom mai avea de-a face si se pare ca din nou sunt din ce in ce mai multe. Astfel ca impactul macroeconomic este inca dificil de prevazut.

Un lucru e sigur- efectul economic va fi limitat in ceea ce priveste durata sa, in timp ce tragedia umana va avea un impact asupra populatiei pe viata. Mare diferenta dintre criza sanitara de acum si criza din anul 1918 sunt persoanele care sunt afectate cel mai tare. La ora actuala, cele mai afectate persoane sunt cele mai in varsta si cele mai tinere.

Vezi si:  Rubla se devalorizeaza, rusii simt efectele sanctiunilor internationale in propriile buzunare

Sau cele cu alte probleme de sanatate. Din punct de vedere economic, atunci cand o mare parte din populatie dispare cresterea actuala si potentiala se diminueaza. Penuriile in ceea ce priveste mana de munca pot diminua productia si daca cererea ramane aceeasi, preturile ar trebui sa creasca si ele. Si cu o scadere a puterei de cumparare, ne putem astepta si la un nivel de crestere PIB. Acest lucru va depinde, bineinteles, de durata crizei, de nivelul sau de mortalitate si de anvengura masurillor luate pentru a se limita propagarea virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *