Rezumat:
Pentru a putea deține în mod legal o armă de foc în România trebuie să ai permis de port armă. Acesta îți oferă dreptul de a deține și, după caz, de a purta și folosi arma letală supusă autorizării (tipul, marca, seria și calibrul sunt înscrise în permis, precum și muniția aferentă). Însă pentru a-ți procura o armă letală este nevoie de o autorizare separată, valabilă doar pentru perioada în care îți procuri arma respectivă.
Cum îți poți procura o armă letală și cine este eligibil pentru asta?
Procurarea armelor se poate realiza prin cumpărare, donaţie, moştenire, etc. Obținerea autorizației pentru deținerea unei arme de apărare sau pază este destinată unor anumite categorii de persoane, cum ar fi demnitari, magistrați, diplomați, militari sau polițiști. De asemenea, persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate, pot deține legal arme de apărare. O altă categorie de persoane care au dreptul să dețină armă sunt vânatorii, iar obținerea acestui drept se face în baza unui permis de vânătoare. Colecţionarii pot procura numai arme de colecţie, dar de regulă, fără muniţia aferentă.
Care sunt condițiile în care poți să obții autorizația pentru port armă?
Prima condiție, de altfel extrem de importantă, este aceea de a fi major. Vârsta de la care poți obține o autorizație de port armă este de peste 18 ani. Apoi este necesar să ai un cazier curat, adică să nu fi suferit anumite condamnări, să nu ai calitatea de inculpat în anumite cauze penale și, în plus, să fii apt din punct de vedere psihologic și medical pentru asta și să nu fi considerat un pericol pentru ordinea publică, siguranţa naţională, viaţa şi integritatea corporală a persoanelor. Conform legii, este nevoie de un curs de instruire teoretică și practică înainte de a-ți achiziționa o armă.
Valabilitatea unui permis de port armă este de cinci ani, iar pentru prelungirea valabilității se verifică, în mare, cam aceleași condiții ca la obținerea lui inițială. Sănătatea fizică și psihică a titularului de permis este verificată de către un medic sau de organele din poliție ori de câte ori aceștia ajung la concluzia că în comportamentul titularului există indicii că el nu ar trebui să dețină un permis de armă.
Condiții de păstrare și de port ale armelor letale
Atunci când deții o armă letală este important să respecți toate condițiile de securitate impuse de lege. Astfel, armele și muniția trebuie păstrate în condiții de securitate, astfel încât să nu permită accesul la acestea al persoanelor neautorizate. O alegere bună pentru păstrarea în siguranță a armelor este un dulap de arme de la https://www.safemag.ro/dulapuri-arme. Cei care au dreptul de a purta şi folosi armele le pot folosi în mod efectiv numai în poligoanele autorizate, în condiţiile legii sau în caz de legitimă apărare ori stare de necesitate. Dacă ai folosit arma ești obligat să anunţi de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, indiferent dacă au rezultat sau nu victime ori pagube materiale. Muniția se poate cumpăra doar de la armurieri autorizați și doar cea aferentă armei pe care o deții, iar cantitatea maximă de muniție pe care o poți deține este înscrisă tot în permis.