Care sunt principalele activitati componente ale profesiei contabile?

profesie contabila

profesie contabilaProfesia contabila are o istorie veche, inceputa odata cu aparitia banilor. Daca la inceput activitatile contabile presupuneau doar o evidenta cat mai corecta a cheltuielilor si a incasarilor, astazi contabilitatea este extrem de complexa si poate sa fie considerata o adevarata arta.

Din fericire, cu toata complexitatea sa, contabilitatea poate sa fie tinuta cu usurinta chiar si cu un program gratuit de contabilitate.

Cu toate astea, cei de la www.regnskabsprogrammerne.dk precizeaza ca un program de contabilitate nu poate sa inlocuiasca de tot contabilul, insa poate sa il ajute extrem de mult.

Ce presupune profesia de contabilitate?

1. Tinerea contabilitatii firmei. Acest lucru presupune o evidenta cat mai corecta a tuturor actelor contabile si o incercare de aparare a economiei societatii.

2. Elaborarea si prezentarea situatiilor financiare. Un alt rol al contabilului este acela de a elabora si de a prezenta cat mai corect situatiile financiare. Aceste situatii pot fi o dovada a corectitudinii activitatii si in acelasi timp, o statistica extrem de utila in procesul de dezvoltare al companiei. Chiar daca orice contabil poate sa foloseasca un program de contabilitate ieftin, care sa ii usureze foarte mult munca, situatiile financiare ale unei intreprinderi depind de gandirea analitica a acestuia si de capacitatea de a recunoaste anumite tipuri de tranzactii.

Vezi si:  O companie rusă a preluat afacerea McDonald's din Rusia

3. Consilierea fiscala. Un alt rol pe care il are contabilul este acela de a oferi consultanta, asistenta si consiliere fiscala pentru cei care desfasoara activitatile financiare.

4. Planificarea financiar contabila. Tot contabilul trebuie sa planifice cat mai bine cheltuielile. Acest lucru poate sa fie un ingredient important pentru succesul unei firme.

5. Alte servicii ce au legatura cu partea financiara. Serviciile contabile pot sa fie foarte diversificate in functie de zona globala in care sunt realizate. De cele mai multe ori, acestea sunt in stransa legatura cu legislatia tarii in care sunt facute iar obligatiile contabilului si ale administratorilor unei firme pot sa fie foarte diferite.

Cum poate beneficia o firma de servicii foarte bune de contabilitate?

Exista doua posibilitati: angajarea unui contabil full time sau externalizarea serviciilor. Un contabil full time poate sa fie mai costisitor, insa in acelasi timp va fi mult mai atent la fiecare detaliu financiar al firmei si va raspunde direct de tot ceea ce se intampla. Pentru rezultate cat mai bune, acesta trebuie sa lucreze cu un program de contabilitate.

Vezi si:  Nou incident pentru Boeing: un avion pierde o bucata de aripa si trebuie sa aterizeze de urgenta

Pe piata exista atat programe gratuite de contabilitate (gratis regnskabsprogram), cat si programe care pot fi achizitionate contra cost. Diferentele de pret nu inseamna si diferente in ceea ce priveste calitatea functiilor indeplinite de un astfel de program. De cele mai multe ori, aceste diferente sunt date de cantitatea de documente administrate de program si de diverse functionalitati. O firma de dimensiuni reduse va avea nevoie de mult mai putine functionalitati decat o firma mare, care se confrunta cu foarte multe provocari, are mai multi angajati, multe produse si servicii si evident, multe documente.

Rolul contabilului in ziua de astazi este la fel de important ca si cel al contabilului din urma cu cateva zeci de ani. Cel modern insa, prezinta un risc mult mai mic de a gresi, multumita programelor de contabilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *