Orice companie, oricât de mică sau de mare ar fi ea, este important să aibă o direcție de creștere și evoluție, sau măcar de stagnare, dacă vremurile economice și financiare nu sunt cele mai bune.
Pentru a se asigura de aceasta, cei de la căpătâiul companiei trebuie să facă din când în când un audit intern. Acesta este un proces menit să îmbunătățească operațiunile companiei cu ajutorul managementului riscurilor, a controalelor interne și a proceselor de guvernanță. În urma acestuia se pot stabili obiective și responsabili pentru procese.
Așadar, dacă îți place să ajuți companii și oameni să devină mai buni și mai productivi, atunci un loc de muncă în acest domeniu sună tentant. Mai ales că nu este nevoie să participi la cursuri de lungă durată, ci poți să alegi un curs de auditor intern online din cadrul căruia să îți iei informațiile teoretice, pe de o parte, și exemple practice de la cei care lucrează deja în acest domeniu, pe de alta. La aceste cursuri trainerii sunt persoane care au făcut carieră în acest domeniu și își doresc să dea mai departe informațiile dobândite de-a lungul timpului. În plus, parte din participanți sunt și ei persoane care lucrează în domeniu și își doresc să fie la curent cu noutățile din domeniu sau să audă și alte perspective, iar cealaltă parte din participanți sunt persoane care își doresc să intre în acest domeniu și au nevoie de un punct concret de plecare.
Beneficiile auditului intern
Auditul intern este deosebit de important pentru orice companie, deoarece este acel instrument care îți arată ce merge bine, ce poate fi optimizat și cum anume.
1. Îmbunătățește comunicarea și colaborarea corporate începând de la nivelul de conducere și coborând pe straturi până unde este nevoie. Astfel, transparența în procese și cultura etică din cadrul companiei sunt bine cunoscute și aplicate la orice nivel.
2. Gestionează și reduce riscurile cheie cu care organizația se luptă în momentul auditului. Aici putem să vorbim despre riscuri în mai multe domenii precum: financiare, operaționale sau legate de tehnologie, de exemplu. Auditorul vine cu recomandări pentru minimizarea riscurilor, odată identificate, și pentru prevenirea altor probleme care ar putea interveni de-a lungul timpului. Acesta este probabil principalul motiv pentru care auditurile ar trebui să se facă la perioade regulate de timp: pentru a identifica ce merge mai puțin bine și a minimiza riscurile.
3. Creșterea eficienței operaționale este foarte importantă în orice companie. Tocmai de aceea auditul intern identifică punctele slabe și ce este de îmbunătățit din punct de vedere operațional și vine cu soluții punctuale pentru fiecare problemă în parte. Astfel vorbim, nu doar de o optimizare a proceselor, ci și de o reducere a costurilor pentru companie.
4. Se asigură de conformitatea și respectarea legislației în companie. Astfel, se asigură că nu există nicio încălcare legală, de standarde sau de politici interne, care ar putea afecta compania, atât din punct de vedere legal și financiar, cât și din punct de vedere al pierderii reputației pe piață.
5. Protejează activele companiei prin identificarea riscurilor de fraudă, pierderi sau utilizare nenecesară a resurselor financiare. Astfel, o sarcină importantă a auditorului este aceea de a asigura securitatea și integritatea activelor companiei.
6. Oferă sprijin în luarea deciziilor strategice de către partea de management și oferă informații pe care le-a găsit în urma parcurgerii tuturor proceselor în companie și ajută conducerea să ia decizii în cunoștință de cauză. Astfel, auditorul poate să devină o parte importantă a companiei și să contribuie la planificarea strategică, atât prin identificarea oportunităților, cât și prin evidențierea riscurilor.
7. Ajută la adaptarea la schimbări, deoarece acestea sunt atât de necesare atunci când managementul își dorește o companie cu adevărat sănătoasă și care să evolueze în loc de una care doar să existe. Auditorul vine cu propuneri pentru îmbunătățirea proceselor, dar este și aproape de cei care urmează să fie impactați de aceste schimbări și îi ajută să treacă mai ușor prin ele.
Auditul intern este acel proces în care trebuie să fie implicată întreaga companie pentru ca acesta să fie unul de succes. Iar rezultatele nu se văd neapărat imediat, ci după o perioadă de timp. Însă merită toate eforturile implicate.
Am observat că auditul intern joacă un rol crucial în succesul și sănătatea unei companii. După ce am văzut efectele sale directe asupra organizațiilor în care am lucrat, pot spune că beneficiile oferite, de la optimizarea proceselor până la reducerea riscurilor, sunt de neprețuit. Un audit bine realizat nu doar că aduce claritate și direcție atât managementului, cât și angajaților, dar creează și un mediu de lucru mai transparent și mai colaborativ. A investi în audit intern nu este doar o opțiune; devine o necesitate pentru acele companii care își doresc să prospere în mod sustenabil și să fie pregătite pentru provocările viitoare.