Ce parere au investitorii elvetieni despre Romania

O tara cu o economie diversificata, cu varii surse de importuri de gaze naturale si cu un climat politic stabil. Acestea ar fi, in doar cateva cuvinte, parerile unor investitori elvetieni, citati de presa de specialitate din tara cantoanelor.

Romania e a saptea economie din Uniunea Europeana – dupa marimea tarii – si are o activitate economica bogata, in sectoare cheie: productie, agricultura, energie, auto si servicii. Datorita economiei diversificate, a variilor surse de import de gaze naturale si a productiei de energii regenerabile, Romania a reusit sa limiteze impactul comercial direct al razboiului din Ucraina invecinata.

De asemenea, afirma investitorii elvetieni, Romania s-a bazat pe resursele proprii de carbune, petrol si gaze si si-a putut diversifica furnizorii dupa instituirea de sanctiuni impotriva Rusiei, ca urmare a invaziei din Ucraina. Un alt atu pentru investitii in Romania ar fi relativa stabilitate politica, mentinerea nivelului datoriei publice la un scazut, comparativ cu Produsul National Brut. Expertii elvetieni noteaza si faptul ca Romania nu a fost scutita de inflatie si ca economia da semne de incetinire, cu perspective de ameliorare in viitorul apropiat.

Ungaria

Cu o inflatie record intre tarile Uniunii Europene – 25 la suta, in februarie – Ungaria a fost greu lovita de probleme economice rezultate din pandemie si din razboiul din Ucraina. Insa, afirma finantistii elvetieni, perspectivele economiei ungare sunt bune, iar indicii economici sunt in redresare. De asemenea, este apreciat faptul ca Ungaria are, de ani de zile, un climat solid macroeconomic si este atractiva datorita stabilitatii sale pe termen lung. Datoria publica e la un nivel scazut.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *