Ce resurse sunt esentiale intr-un pachet de gazduire web?

Gazduire web

Gazduire webFiecare pachet de gazduire web ofera un set de resurse specifice. Cu cat acestea sunt mai puternice, cu atat prezenta ta online va fi una mai stabila. Totusi, alegerea potrivita s-ar putea dovedi o adevarata provocare pentru necunoscatori. Iata care sunt cele mai importante elemente si ce trebuie sa stii despre acestea!

Spatiul de pe disc

Pe orice server, spatiul liber face referire la capacitatea de stocare pentru continut. Acesta este utilizat atat pentru paginile web, cat si pentru fotografii, videoclipuri, baze de date sau fisiere. Volumul de care vei dispune difera in functie de pretul platit, iar planurile disponibile vor fi de tipul HDD sau SSD. A doua categorie iti pune la dispozitie o viteza de incarcare superioara, de care vei avea nevoie pentru asigurarea  performantelor. Verifica sa ai liber cel putin 2 GB, fiindca asa vei putea sustine paginile initiale ale site-ului.

Intr-un pachet de gazduire web partajata, spatiul este impartit intre clienti. Planurile de hosting VPS sau cele dedicate ofera insa resurse fixe. Tine cont de faptul ca ofertele care promit resurse nelimitate reprezinta doar o strategie de marketing, fiind nevoie sa citesti cu atentie termenii si conditiile.

Vezi si:  Congresul mondial al telefoniei mobile revine la Barcelona

Latimea de banda

Latimea de banda este timpul in care un server va procesa transferul de date. Acest element are legatura cu experienta de navigare pana la afisarea paginilor. Spre exemplu, intr-un bandwith de 100 MBps exista 100 megabits de informatie care sunt transferati pe secunda. Un spatiu de disc mare fara o latime de banda corespunzatoare nu inseamna mare lucru, fiindca vor exista mereu intarzieri. Pe de alta parte, estimarea unei latimi necesare pentru o situatie specifica este putin dificila, mai ales in cazul in care nu detii cunostinte tehnice. Foloseste instrumentele Google Analytics si Pingdom, pentru a putea determina vizitele, numarul paginilor accesate si dimensiunea medie a acestora. De indata ce afli cele 3 cifre, tot ce ai de facut este sa le inmultesti.

Sa presupunem ca ai 1.000 de vizitatori pe luna pe serverul de gazduire web, fiecare acceseaza 3 pagini si o pagina are in medie 3 MB. Rezultatul, in acest caz, este o latime de banda de 9 GB pentru sustinere. Acesta este doar un calcul estimativ, fiind recomandat sa discuti cu firma pe care o alegi pentru detalii suplimentare.

Vezi si:  Google va investi un miliard de euro în Germania

CPU si memorie RAM

Termenul CPU (Central Processing Unit) este denumirea folosita pentru microprocesor. Acesta executa instructiunile de pe server si serveste fisiere sau lanseaza codul PHP. La final, pagina accesata de vizitator este afisata in intregime. Un CPU are adesea 2 sau mai multe parti (de exemplu, 2 core), fiecare asigurand putere suplimentara. De asemenea, pot fi procesate mai multe solicitari simultan, sansele de supraincarcare fiind unele minime. Daca ai un website care necesita CPU din cauza software-urilor instalate sau al volumului de trafic, planurile VPS sau cele dedicate sunt ideale.

Memoria RAM pe serverul de gazduire web este memoria de lucru alocata fiecarui cont. Aceasta nu trebuie confundata cu spatiul SSD! Daca site-ul nu are suficienta, nu va face fata incarcarii si se va forma o eroare interna 500. Acest lucru se intampla adesea atunci cand se folosesc diverse CMS-uri sau un sistem de operare. Din fericire, pe un site obisnuit nu va fi necesar sa te gandesti la acest aspect.

Vezi si:  Patru din 10 e-mailuri despre pandemie sunt spam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *