Ce sunt creantele si ce presupune recuperarea acestora

femeie birou

femeie birouIn dictionarul explicativ al limbii romane, definitia creantei este redata dupa cum urmeaza:

1 Drept pe care il are creditorul asupra unei sume de bani ce i se datoreaza. 2 Drept al creditorului de a pretinde de la debitor sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva (…)”. Prin urmare, suma de bani pe care clientul/beneficiarul unui produs sau serviciu oferit de o companie trebuie sa o plateasca intr-un anumit termen, este o creanta.

Diferenta dintre o creanta si o datorie este urmatoarea:

  • datoria este suma de bani pe care o persoana fizica sau o companie trebuie sa o plateasca pentru un produs/serviciu;
  • creanta este suma de bani pe care o persoana fizica sau o companie trebuie sa o incaseze de la un client caruia i-a vandut un produs/serviciu.

Caracteristici esentiale pe care trebuie sa le aiba o creanta pentru a putea fi recuperata

Daca un client al unei companii nu isi achita datoria in termenul stabilit contractual, creditorul o poate incasa in mai multe moduri. Totusi, pentru ca acest lucru sa fie posibil, creanta trebuie sa aiba trei caracteristici esentiale. Daca doar una dintre acestea lipseste, creditorul nu va putea proceda la recuperare. De asemenea, firmele care se ocupa de colectarea creantelor sunt de acord sa preia doar datorii care respecta aceste trei conditii:

  1. Trebuie sa fie certa
Vezi si:  Bursa de la Bucuresti (BVB) a deschis pe rosu

Altfel spus, creanta trebuie sa poata fi dovedita – prin contract sau factura, de exemplu. Aici poate fi exemplificat si prin cazurile clientilor KRUK. Compania mentionata le ofera posibilitatea celor de la care recupereaza creante sa verifice daca au dosare KRUK (mai multe informatii despre acest subiect ofera cei de la BZI printr-un articol bine documentat) si sa stie cu exactitate pentru ce le au, oferindu-le dovezi ce nu se pot nega.

  1. Creanta trebuie sa fie lichida

O creanta este imperativ lichida atunci cand, potrivit legii „obiectul ei este determinat sau cand titlul executoriu contine elementele care permit stabilirea lui”. Practic, este lichida atunci cand este cuantificata foarte precis. O estimare nu este suficienta. Pretul exact al tranzactiei trebuie sa apara pe factura sau pe contract (la modul general, in actul de creanta sau alte acte emanate de la debitor sau recunoscute de acesta), pentru ca o creanta sa poata fi considerata lichida.

  1. Creanta trebuie sa fie exigibila
Vezi si:  Bancile de pe Wall Street sunt ingrijorate de planurile lui Biden

In cele din urma, o creanta trebuie platita. Adica termenul de plata trebuie sa apara pe documentul care atesta vanzarea sau cumpararea (dupa caz). Daca aceasta data a trecut, dar creditorul nu a primit nicio plata, atunci creanta devine exigibila. Pe de alta parte, inainte de acest termen, plata sumei datorate nu poate fi impusa debitorului.

Plata datoriilor este un proces care trebuie asumat si tratat responsabil

Orice datorie trebuie sa fie platita la un moment dat, iar cei care le fac gandind ca le pot fi prescrise gresesc. Prescrierea datoriei unui credit nu se realizeaza in functie de perioada de neplata a acestuia. Acest proces tine de momentul in care banca incepe procedurile de recuperare.

Prin urmare, prescrierea nu poate fi luata in calcul nici in cazul unui credit neplatit de 5 ani, pentru care banca incepe procedurile de recuperare a datoriilor. Cea mai buna abordare a platii datoriilor este plata la timp. Astfel se evita situatiile neplacute si uneori grave, daca se ajunge la executare silita.

Vezi si:  Câți bani poți face ca freelancer în IT?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *