Ce trebuie sa stie IMM-urile care vor sa exporte in afara UE

Comisia Europeana a lansat portalul online Access2Markets, care ajuta intreprinderile mici si mijlocii sa exporte in afara spatiului UE si sa faca importuri de dincolo de granitele Uniunii.

Prin noul portal, IMM-urile interesate pot intelege mai bine acordurile comerciale existente si pot sa afle, rapid, daca produsele lor pot obtine reduceri de taxe.

Uniunea Europeana dispune de o retea ampla de acorduri comerciale cu peste 70 de tari si regiuni si negociaza in prezent multe alte acorduri noi. Access2Markets ofera detalii practice, astfel incat intreprinderile mici sa poată avea acces mult mai rapid la informatiile relevante. Concret, Access2Markets pune la dispozitie informatii privind conditiile pentru import si export in peste 120 de piete straine.

“Scopul acestui nou portal este de a ajuta IMM-urile sa navigheze in lumea comertului international. Acest portal de servicii centralizate va ajuta companiile europene sa obtina beneficii maxime de pe urma acordurilor comerciale ale UE si sa obtina cel mai bun acces la piete, produse si informatiile de care au nevoie pentru a se dezvolta si a ramane competitive” – a declarat  vicepresedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Vezi si:  Birou-paradis: cum să-ți faci angajații încântați de reîntoarcerea la birou

Cu doar cateva click-uri, firmele pot afla detalii si reguli legate de bunurile ce pot fi importate si exportate, cum ar fi:

  • tarife;
  • taxe;
  • reguli privind originea;
  • cerinte de calitate;
  • proceduri vamale;
  • bariere comerciale.

IMM-urile reprezinta 88% din totalul exportatorilor din UE, iar prin activitatile de export se sustin 13 milioane de locuri de munca. Pietele globale reprezinta o sursa importanta de crestere pentru intreprinderile europene mici si mijlocii.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *