Cei mai bogati rusi au devenit si mai bogati

152 de miliarde de dolari ! Cu atat a crescut averea celor mai bogati rusi, anul trecut. In topul Forbes, al celor  mai bogati oameni din lume, Rusia figureaza cu 110 miliardari oficiali,  cu 22 mai multi decat anul trecut.

Cele 152 de miliarde de dolari care s-au adaugat in conturile bogatasilor rusi sunt, mai ales, urmarea cresterii preturilor la resursele naturale. Chiar daca imediat dupa izbucnirea razboiului din Ucraina, miliardarii rusi au pierdut bani, in cateva luni si-au revenit rapid.

Forbes, editia din Rusa, precizeaza ca sunt 110 miliardari oficiali rusi pe lista, iar averea lor totala e de 505 miliarde dolari, pe anul trecut. Cu un an inainte, cifra de de 353 de miliarde dolari. Lista miliardarilor rusi ar fi fost si mai lunga daca cinci dintre ei, intre care si fondatorul Revolut, Nikolai Storonski, nu ar fi renuntat la cetatenia rusa.

„Rezultatele din editia de anul trecut au fost influentate si de estimarile catastrofale privind economia Rusiei” – precizeaza Forbes Rusia.

Andrei Melnicenko e cel mai bogat om din Rusia, cu o avere neta estimata la 25,2 miliarde dolari. Melnicenko a facut avere din ingrasaminte. Comparativ cu anul trecut, el si-a dublat averea.

Vladimir Potanin, presedintele si actionarul majoritar la Nornickel, cel mai mare producator mondial de paladiu si nichel rafinat, e pe locul doi in clasamentul celor mai bogati rusi din lume, cu o avere de 23,7 miliarde dolari.

Iar locul trei ii revine lui  Vladimir Lisin, care controleaza otelaria NLMK. In topul de anul trecut, figura pe locul intai, insa acum a ajuns pe cel de-al treilea. Averea lui e estimata la 22,1 miliarde dolari.

Nou-intratii in topul Forbes sunt miliardari care au facut bani in domenii ca vanzari alimente (supermarketuri), industria chimica si farmaceutica, precum si in constructii. Acest fenomen demonstreaza ca, in pofida sanctiunilor dure la care este supusa Rusia, cererea interna e deosebit de puternica.

M.Vasiliu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *