Celebra companie Exxon Mobil, eliminata din indicele bursier Dow Jones

Reorganizarea Dow Jones, indicele performantelor de piata ale celor mai mari 30 de firme listate la bursa americana, s-a soldat cu eliminarea unor nume istorice: Exxon Mobil, Pfizer si Honeywell. Exon Mobil, cea mai mare firma din lume pana de curand, era de aproape 100 de ani una dintre componentele indicelui Dow Jones.

Exxon Mobil era cel mai vechi membru al indicelui Dow Jones si la inceputul anilor 2000 era cea mai valoroasa companie din SUA, cu o valoare de piata de 400 de miliarde de dolari. Seismul Dow Jones a inceput in 2012, cand grupul Apple a devansat Exxon. Au urmat mai multe companii din tehnologie. Recent, Apple a cunoscut o crestere a valorii sale de piata de 70 la suta, devenind prima companie americana care ajunge la o valoare de piata de peste 2.000 de miliarde de dolari. Asta in timp ce valoarea de piata a Exxon a coborat la 175 de miliarde de dolari.

Renumitul producator de medicamente Pfizer va fi inlocuit in indicele Dow Jones de Amgen, compania biofarmaceutica, tot cu sediul in California. Iar compania de tehnologie Honeywell ia locul gigantului Raytheon Technologies, producator de armament.  Schimbarile intra in vigoare inainte de deschiderea pietelor, luni, 31 august.

Vezi si:  Prețul energiei a crescut, pe Bursă, în 2020

Prin iesirea Exxon Mobil din Dow Jones, companiile din sectorul energiei vor mai reprezenta doar 2 la suta din indicele bursier, comparativ cu un sfert, cat erau in anii ’80. Expertii spun ca e o dovada a faptului ca petrolul joaca acum un rol redus in economia americana.

Imediat dupa anuntarea reorganizarii Dow Jones – precedenta a avut loc acum 7 ani – actiunile Salesforce si Amgen au crescut cu 4 la suta, iar cele ale Honeywell cu 3 procente. In schimb, actiunile Exxon, Pfizer si Raytheon au scazut cu circa doua procente.

M.Vasiliu

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *