CEO-ul Raiffeisen Bank, Steven van Groningen sustine ca in perioada urmatoare vor fi necesare foarte multe credite pentru a se putea sprijini clientii persoane fizice dar si firmele care au probleme de lichiditate.
Ce a declarat Steven van Groningen?
Acesta a mentionat ca isi doreste sa vada o alta abordare ”Avem nevoie să ne întrebăm de ce sistemul bancar din România este atât de mic? De ce nivelul de intermediere este așa scăzut? Sper să vedem o altfel de discuție despre rolul sistemulu bancar în viitor decât abordarea populistă pe care o vedem astăzi”, a precizat Steven van Groningen.
Se pare ca nu toti clientii vor putea fi ajutati si trebuie sa se decida in care se va investi in continuare. In plus trebuie sa se pastreze un echilibru.
”Fără rezerve ești vulnerabil, dacă la 8 ani de creștere economică și o dobândă destul de joasă, o firmă nu are nicio rezervă, atunci întrebare este ce fel de firmă este aceasta și cine are obligația să o salveze? Sistemul bancar? O să ne uitam și o sa facem tot posibilul sa păstram aceste firme și cel mai dificil va fi să luam decizii în cazul celor pe care nu le putem ajuta”, a mentionat Steven van Groningen.
CEO-ul Raiffeisen Band s-a declarat nemultumit de lipsa unui mecanism de consultare dintre Guvern, Parlament si sectorul privat. ”Am luat anumite lucruri ce țin de democrație. Cine câștigă alegerile face 4 ani ce vrea. Democrația este o structură în care dezbatem ce e important în societate. Nu ne-am dat seama ce vrem să facem cu sistemul bancar, în România avem o problemă cu încrederea în societate. Se evită orice discuție, nu există încredere(…) Nu avem nevoie de sistem bancar? Dacă așteptăm prea mult, toți românii vor putea să își deschidă un cont digital în altă țară, toate economiile se duc în altă țară, când va fi nevoie de credite vor apela la altă țară. Nu ar fi bine, dar asta e direcția în care se merge”, a mentionat acesta.
Acceseaza https://ghimpele.ro/economie/ pentru mai multe stiri economice si descopera in ce masura este afectata economia in aceasta pandemie.